Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Greenpeace vyzvala premiéra na podporu klimaticko-energetických cieľov

Greenpeace Foto: TASR/Martin Baumann

Mimovládna organizácia apeluje na premiéra, aby prehodnotil spoločný postup, ktorý krajiny V4 a Rumunsko i Bulharsko dohodli na stretnutí v Bratislave.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Dva dni pred začiatkom zasadnutia Európskej rady v Bruseli sa na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) obrátila mimovládna organizácia Greenpeace Slovensko. Prostredníctvom verejnej výzvy ho žiada, aby stál na strane ľudí, nie znečisťovateľov životného prostredia a podporil tri záväzné ciele klimaticko-energetického rámca Európskej únie do roku 2030.

Mimovládna organizácia apeluje na premiéra, aby prehodnotil spoločný postup, ktorý krajiny V4 a Rumunsko i Bulharsko dohodli na stretnutí v Bratislave. Slovensko chce spolu so štátmi Vyšehradskej štvorky v Bruseli presadzovať prijatie záväzného cieľa iba pre emisie skleníkových plynov, nie však ciele pre obnoviteľné zdroje a úspory energie.

V klimaticko-energetickom balíčku je navrhnuté 40-percentné zníženie emisií skleníkových plynov, 27-percentný nárast podielu obnoviteľných zdrojov a 25-percentné zvýšenie energetickej efektívnosti do roku 2030. Greenpeace žiada Fica, aby sa zasadil za posilnenie týchto cieľov.

Organizácia požaduje zníženie domácich emisií skleníkových plynov o 55 percent, zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov a úspor energie na 45 a 40 percent. "Vaše rozhodnutia budú mať zásadný vplyv na energetickú budúcnosť Európy v najbližších desaťročiach, ale aj na pokrok v medzinárodných rokovaniach o klíme," píše v liste.

Koordinátor klimaticko-energetickej kampane organizácie Pavol Široký v tejto súvislosti uviedol, že obyvatelia Slovenska by nemali byť vydieraní firmami, ktoré krajine spôsobujú environmentálne, zdravotné a ekonomické škody tým, že by hrozili prepúšťaním alebo odchodom mimo EÚ.

"Pre tieto tvrdenia navyše doposiaľ nepredložili žiadne dôkazy," domnieva sa Široký, ktorý sa zároveň odvolal na nedávnu štúdiu Ecorys pre Európsku komisiu. Tá podľa neho ukázala, že obavy o odchod firiem mimo krajín EÚ pre klimatickú politiku sú neopodstatnené.

Greenpeace premiéra žiada, aby zabezpečil, že všetky tri ciele balíčka budú záväzné a budú stanovené ako minimálne, čím sa zabráni obmedzovaniu ďalšieho úsilia. Tiež, aby sa zasadil za uplatňovanie skleníkového cieľa EÚ iba na domáce emisie a napokon, aby zabezpečil, že investičné a solidárne mechanizmy EÚ pre členské štáty s nižšími príjmami nebudú podporovať uhoľné alebo iné neudržateľné investície, ale budú zvyšovať zdroje obnoviteľnej energie a energetickú účinnosť.