Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Grémium by sa malo zaoberať spôsobom čítania pozmeňujúcich návrhov

Na archívnej snímke Juraj Blanár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Blanár nepovažuje za nutné čítať celé znenie pozmeňujúcich návrhov opakovane pre drobnú formálnu, no nie obsahovú chybu.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Poslanecké grémium by sa malo zaoberať otázkou, ako správne čítať v pléne Národnej rady (NR) SR pozmeňujúce návrhy k novelám a kedy ich treba predniesť opakovane. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) potvrdil, že grémium sa téme bude venovať v stredu (10. 11.) dopoludnia. Reagoval tak na návrhy a opakované výčitky poslancov, že niektoré pozmeňujúce návrhy neodzneli technicky správne.

"Myslím si, že by sme to mali na poslaneckom grémiu prerokovať a jednoznačne urobiť koniec tejto šikane, ktorá sa tu deje, a dohodnúť sa na tom, za akých podmienok je nutné opäť prečítať pozmeňujúci návrh," skonštatoval podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Nepovažuje za nutné čítať celé znenie pozmeňujúcich návrhov opakovane pre drobnú formálnu, no nie obsahovú chybu.

Jana Bittó Cigániková (SaS) súhlasí, že by sa na tom mali dohodnúť. "Nemusíme z tohto robiť vedu. Podstatné je, ako je to napísané," poznamenala. Pripomenula, že aj poslanec OĽANO Jaromír Šíbl musel opakovane pre technickú chybu čítať 14-stranový pozmeňujúci návrh k reforme národných parkov, čo trvalo niekoľko hodín.

Viacerí poslanci odsúdili prístup Petra Cmoreja (SaS), ktorý opakovane tvrdil, že Anna Záborská (OĽANO) pozmeňujúci návrh k potratovému zákonu neprečítala správne a chcel, aby to zopakovala. Záborskú si v otázke znevažovania zastala aj Bittó Cigániková. Cmorej sa ospravedlnil, ak sa Záborskej jeho tón dotkol. Podozrieval však navrhovateľov, že chceli odignorovať nesprávne prečítanie pozmeňujúcich návrhov.