Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gruzínsky diplomat chcel prepašovať cigarety, vrátili ho na Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Člen gruzínskej diplomatickej misie chcel prejsť hranicou medzi Ukrajinou a Slovenskom v jazdnom pruhu vyhradenom pre členov diplomatických misií. Vozidlo však nebolo označené diplomatickými prvkami.

Bratislava/Vyšné Nemecké 22. decembra (TASR) - Celkovo 2250 kartónov (450.000 kusov) cigariet chcel prepašovať gruzínsky diplomat, ktorého zastavili colníci na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Ako informovala hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Ivana Skokanová, na Slovensko ho nepustili a musel sa vrátiť na Ukrajinu. Tam vďaka informáciám od slovenských colníkov kontraband s cigaretami zaistili.

Člen gruzínskej diplomatickej misie chcel prejsť hranicou medzi Ukrajinou a Slovenskom v jazdnom pruhu vyhradenom pre členov diplomatických misií. Jeho vozidlo však nebolo označené diplomatickými prvkami a registrované bolo na fyzickú osobu, navyše s českým evidenčným číslom. Colníci finančnej správy v aute vizuálne identifikovali podozrivý náklad, preto ho zastavili a chceli auto prehľadať. S tým však vodič nesúhlasil a zamkol sa v aute. Po deviatich hodinách, počas ktorých vodič odmietal spolupracovať, ho colníci odmietli vpustiť na Slovensko a musel sa vrátiť na Ukrajinu.

Slovenskí colníci však informovali o prípade ukrajinských kolegov. Tí ho preto zastavili a privolali aj zástupcu gruzínskeho konzulátu. Po 11 hodinách vyjednávania sa im podarilo auto prehľadať. Pri prehliadke našli ukrajinskí colníci 2250 kartónov. Bez zásahu slovenských colníkov mohli skončiť na čiernom trhu.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Jej úlohou je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. "Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 2,66 miliardy eur," uviedla Skokanová.