Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Republiková rada SMK potvrdila prezidentskú kandidatúru Gyulu Bárdosa

Na snímke prezidentský kandidát Gyula Bárdos, ktorého kandidatúru odobrila na sobotňajšom zasadnutí Republiková rada SMK. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezidentský kandidát Gyula Bárdos uviedol, že rozhodnutie kandidovať nebolo motivované jeho osobnou ambíciou, ale ambíciou prispieť k zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Republiková rada Strany maďarskej komunity (SMK) dnes potvrdila kandidatúru Gyulu Bárdosa v prezidentských voľbách 2014. V tajnom hlasovaní získal Bárdos maximálny počet hlasov.

"Ešte sa nestalo, že by na hocijaký post v SMK získal niekto v tajnom hlasovaní všetky hlasy," uviedol na tlačovej konferencii predseda SMK József Berényi. Stranu podľa jeho slov viedlo k rozhodnutiu podporiť Bárdosa to, že je človek nielen schopný, ale aj slušný, kultivovaný a otvorený, ktorý chce spájať a nie rozdeľovať. Berényi kandidatúru označil za revolučný krok. "SMK nikdy doteraz nemala dostatočnú silu, aby tento krok urobila, hoci naši partneri v Srbsku a Rumunsku nám to už predtým odporúčali," povedal Berényi. "Kandidatúra Bárdosa ako prvého kandidáta maďarskej národnosti je preto výzvou nielen pre neho samotného, ale aj pre celú SMK," dodal predseda strany.

Prezidentský kandidát Gyula Bárdos uviedol, že rozhodnutie kandidovať nebolo motivované jeho osobnou ambíciou, ale ambíciou prispieť k zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov. Naznačil, že aj v prezidentskej kampani chce otvorene hovoriť o sporoch a problémoch, ktoré do atmosféry slovensko-maďarského spolužitia zasahujú. "Je tu stále problém okolo prípadu Hedvigy Malinovej, je tu kauza Tešedíkovo i nedávne rozhodnutie, že vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) má niekoľkostotisícová národnostná menšina len jeden hlas, podobne ako menšina, ku ktorej sa hlási necelých 2000 ľudí," objasnil možné témy vo svojej kampani Bárdos.

Žiadne špekulácie

Na snímke vpravo prezidentský kandidát Gyula Bárdos, ktorého kandidatúru odobrila na sobotňajšom zasadnutí Republiková rada SMK. Uprostred predseda SMK Jószef Berényi, vľavo podpredseda SMK Iván Farkas.
Foto: TASR/Michal Svítok
O šanciach na úspešný výsledok nechcel špekulovať. "Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som zmobilizoval tých, ktorí mi môžu dať svoj hlas," uviedol a zároveň naznačil, že má ambíciu byť kandidátom všetkých národnostných menšín v SR. Podľa Berényiho sa práve dnešná Republiková rada SMK dohodla, že strana otvorí diskusiu o podpore Bárdosa so zástupcami ostatných menšín.

O Prezidentský palác má v súčasnosti záujem 13 uchádzačov. Okrem oficiálneho kandidáta SMK Gyulu Bárdosa oznámil kandidatúru Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Tiež Peter Osuský zo SaS, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a Milan Kňažko. Smer-SD zatiaľ nenavrhol nikoho, najčastejšie sa spomína premiér Robert Fico.

Prezidentské voľby budú na jar 2014. Súčasnej hlave štátu, Ivanovi Gašparovičovi, sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný nový prezident SR.