Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

H.-Ch. Strache: Predseda SNS je novodobý idealista

Verím, že vzniká nové hnutie, tvrdí Heinz–Christian Strache.

Viedeň/Bratislava 14. mája (TASR) – Tretia najsilnejšia strana nášho západného suseda, Slobodná strana Rakúska (FPÖ), chce v Európskom parlamente (EP) posilniť rastúcu skupinu pravicových, národne orientovaných strán, ktoré sú kritické k Európskej únii (EÚ). Snaží sa spoluorganizovať diskusiu národne orientovaných subjektov z členských štátov EÚ a na Slovensku spolupracuje so Slovenskou národnou stranou (SNS). V pondelok 12. mája mali predsedovia oboch strán Heinz–Christian Strache (FPÖ) a Andrej Danko (SNS) v Bratislave spoločnú tlačovú konferenciu.

"Verím Andrejovi Dankovi a jeho tímu, že tu vzniká nové hnutie, v rámci tejto strany, ktoré bude oživovať pôvodné historické hodnoty a korene SNS a medzi nami vznikne plodná spolupráca. Danko je podľa mňa novodobý idealista. Takéto charaktery dnes treba. Charaktery, ktoré sa angažujú v politike nie z egoistických dôvodov, ale preto, že chcú niečo zmeniť," povedal Strache.

Jeho vlastná strana je známa protiimigračnými postojmi, jedným z jeho politických hesiel v minulosti bolo, že sa Viedeň nesmie stať Istanbulom. "Istanbul je veľmi moderné západné mesto. Vidím tam oveľa menej zahalených žien ako vo Viedni. Viedeň potrebuje v rámci integračnej politiky určité mechanizmy," tvrdí Strache. Odmieta však spájanie s rasizmom či antisemitizmom. "Máme jasné stanovisko k otázkam fašizmu, národného socializmu a antisemitizmu. To je niečo, čo medzi nami nemá miesto," vyhlasuje.

Nesúhlasí tiež s tým, že strany ako (FPÖ) a SNS znamenajú pre EÚ nebezpečenstvo. "V EÚ existujú celé skupiny lobistov, ktoré sa presadzujú v jednotlivých stranách so svojimi vlastnými záujmami a je prirodzené, že nebudú prejavovať radosť nad tým, že my sa stávame silnejšími a oni slabšími," povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR Heinz–Christian Strache.

Jeden z rakúskych analytikov sa vyjadril, že vaše snahy o spájanie národne orientovaných pravicových strán z rôznych štátov EÚ sú odsúdené na neúspech, keďže vám, našťastie, chýba šikovnosť a kreativita Jörga Haidera...
Našťastie som Strache a nie Haider. A už takmer desať rokov nesiem zodpovednosť za Slobodnú stranu Rakúska. Stranu som z troch percent pozdvihol na 26 percent, podľa posledných prieskumov. A to je skutočne niečo výnimočné. Tieto výsledky hovoria samy za seba, hovoria, že tento úspech je väčší a išiel rýchlejšie ako u pána Haidera. Ale je pravda, že politickí analytici nie sú moji priatelia.

A nakoľko sa Viedni darí byť centrom diskusie národných strán?
Viedeň vždy zohrávala v európskom kontexte dôležitú historickú úlohu. Sami seba vnímame ako neutrálnu krajinu a neutrálnych sprostredkovateľov. Jednoducho sa snažíme a budeme snažiť dostať pod jednu strechu všetkých vlastencov. Založili sme Európsku stranu slobodných, kde je predsedom náš zástupca, pán Obermayr. Vo Viedni sme druhou najsilnejšou politickou stranou a mojím cieľom v budúcnosti je stať sa primátorom mesta Viedeň.

V čom sa vaša strana z hodnotového hľadiska a z pohľadu komunikácie zmenila od čias Jörga Heidera?
Hodnoty, ktoré sa v tom čase strácali, sme moderným spôsobom oživili a obnovili. Máme jasné stanovisko k otázkam fašizmu, národného socializmu a antisemitizmu. To je niečo, čo medzi nami nemá miesto. Berieme veľmi vážne sociálne problémy ľudí. Sme za sociálnu spravodlivosť. Chceme v Európe zaručiť sebaurčenie a suverenitu našej krajiny. Jednoznačne sa staviame proti islamizácii Európy a nechceme, aby do EÚ vstúpilo Turecko.

Za Haiderových čias bola strana spájaná s korupčnými kauzami. Ako ste sa zbavili tejto nálepky?
Všetkých, ktorí boli zapojení do takýchto nekalých záležitostí, káuz, sme zo strany vylúčili. Niektorí vstúpili do iných strán. Sme stranou budúcnosti. Momentálne máme voličov s priemerným vekom 16 - 35 rokov. V tomto smere, čo sa týka mladých ľudí, sme celkom určite najsilnejšou politickou stranou. Mladí ľudia sú tí, ktorí sú ochotní zmeniť svoje myslenie, vidia u nás perspektívu. Snažia sa o to, aby v našej krajine došlo k rozvoju. To u ostatných strán vidia negatívne.

Chcete sa stať primátorom Viedne. Jedno z vašich hesiel v minulosti bolo, že Viedeň sa nesmie stať Istanbulom. Ako chcete Viedeň budovať ako významné, moderné európske centrum a zároveň ju chrániť pred tým, aby sa stala Istanbulom?
Istanbul je veľmi moderné západné mesto. Vidím tam oveľa menej zahalených žien ako vo Viedni. Viedeň potrebuje v rámci integračnej politiky určité mechanizmy. Hovoríme, že rozum a charakter nie sú otázkou pôvodu a kultúry. Chceme poriadnych ľudí, ktorí budú ovládať náš jazyk, ktorí sa budú skutočne integrovať do našej spoločnosti, budú riadne pracovať, odvádzať dane a dodržiavať naše zákony. Vždy sme mali kresťanskú kultúru, ktorú chceme mať aj naďalej. Keď dnes máme medzi sebou ľudí, ktorých ruší križovanie sa na školách, môžu sa rozhodnúť, nemusia u nás žiť. To, čo nechceme, sú ľudia, ktorí nerešpektujú našu kultúru, naše zákony a nechcú sa plne integrovať do spoločnosti.

Ako si v budúcnosti predstavujete spoluprácu s Bratislavou, prípadne so SNS?
Bratislava a Viedeň sú úzko prepojené, nielen čo sa týka histórie, ale aj čo sa týka skutočnej vzdialenosti, šesťdesiat kilometrov. Je tu veľký potenciál na rôzne druhy spolupráce. Verím Andrejovi Dankovi a jeho tímu, že tu vzniká nové hnutie, v rámci tejto strany, ktoré bude oživovať pôvodné historické hodnoty a korene SNS a medzi nami vznikne plodná spolupráca. Danko je podľa mňa novodobý idealista. Takéto charaktery dnes treba. Charaktery, ktoré sa angažujú v politike nie z egoistických dôvodov, ale preto, že chcú niečo zmeniť.

Slobodná strana Rakúska aj SNS patria medzi strany, ktoré na európskej scéne vzbudzujú obavy. Očakáva sa, že v týchto voľbách pozícia národne orientovaných a k EÚ kritických strán v Európskom parlamente zosilnie. Nakoľko sú tieto strany podľa vás skutočným nebezpečenstvom pre úniu?
Poviem k tomu toľko. Sme patrioti, vlastenci. Okrem toho máme povinnosť kritizovať veci a smer, v ktorom sa EÚ nevyvíja dobre. Je to naša srdcová záležitosť, kritizovať tieto mylné rozhodnutia. Nechceme mať centralistickú Európu, ktorá bude nanucovať členským štátom svoje rozhodnutia a nechceme mať ani kópiu usporiadania USA. V EÚ existujú celé skupiny lobistov, ktoré sa presadzujú v jednotlivých stranách so svojimi vlastnými záujmami a je prirodzené, že nebudú prejavovať radosť nad tým, že my sa stávame silnejšími a oni slabšími. Chceme Európu so suverénnymi štátmi, ktoré budú voči sebe vykazovať rešpekt. Chceme partnerstvo medzi jednotlivými krajinami v rámci EÚ a nie stať sa otrokmi. A chceme viac demokracie. Chceme, aby mali občania možnosť viac hovoriť do rôznych záležitostí, modely priamej demokracie.

Modely priamej demokracie si predstavujete ako švajčiarsky systém?
Švajčiarsko je vzorom modelov priamej demokracie. Bolo by to výborné doplnenie parlamentnej demokracie, kontrola zo strany občanov. Tam, kde politici niektorej strany urobia rozhodnutia, ktoré ich vlastným ľuďom nevyhovujú, tam by mali mať ľudia možnosť sa k týmto rozhodnutiam vyjadriť. Švajčiarsko využíva priamu demokraciu a politici tam majú väčšiu zodpovednosť, pretože sú viac kontrolovaní, čo sa týka narábania s peniazmi z daní občanov. V každom prípade je to tak, že 99 percent rozhodne parlament a možno v jednom percente majú na to vplyv priamo občania. My nemáme strach z národov Európy, chceme, aby sa ich občania zapojili do modelov priamej demokracie. Nechceme politiku, ktorá sa vykonáva tajne. Robia sa tajné rozhodnutia na základe tajných informácií ako momentálne v USA.