Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hamáček: Stretávanie národných parlamentov štátov EÚ je veľmi prínosné

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda dolnej komory českého parlamentu povedal, že stretnutie zástupcov parlamentov je platformou, kde zaznievajú rôzne názory, niekedy aj extrémne, ale to k tomu patrí.

Brusel/Praha 21. apríla (TASR) – Za veľmi prínosné považuje stretávanie predstaviteľov parlamentov členských štátov EÚ predseda dolnej komory českého parlamentu Jan Hamáček. Povedal to pre TASR v súvislosti so stretnutím predsedov európskych parlamentov, ktoré sa začne v nedeľu v Bratislave.

"Na týchto stretnutiach si vyjasňujeme stanoviská a hľadáme spoločné riešenia. Považujem ich za veľmi prínosné," skonštatoval predseda českej Poslaneckej snemovne. Poznamenal, že pri otvorenej diskusii je možné vysvetliť parlamentným kolegom napríklad postoj Vyšehradskej skupiny k migračnej kríze.

"Stretnutie zástupcov parlamentov je platformou, kde zaznievajú rôzne názory, niekedy aj extrémne, ale to k tomu patrí," zhrnul Hamáček. Jednou z tém posledného stretnutia bolo posilnenie hlasu národných parlamentov voči únijným inštitúciám. Podľa českého predstaviteľa v tejto oblasti nastal v ostatných mesiacoch výrazný posun.

Prvé stretnutie predstaviteľov národných parlamentov členských štátov EÚ sa odohralo vlani na jeseň, ešte počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Hamáček považuje slovenské predsedníctvo za úspešné, pretože prispelo k riešeniu migračnej krízy a zvládnutiu procesu odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ, k čomu prispeli aj národné parlamenty. "Postupne sa podarilo upokojiť migračnú krízu, nájsť rozumnú dohodu s Britániu a prekonať nejednotnosť Únie," zhrnul predseda českej Poslaneckej snemovne.

Konferencia predsedov parlamentov členských štátov EÚ bude v dňoch 23.-24. apríla v Zimnej jazdiarni na Bratislavskom hrade. Úvodná časť pracovného programu konferencie bude zameraná predovšetkým na vyhodnotenie výsledkov slovenského predsedníctva v Rade EÚ a jeho parlamentnej dimenzie. Vyhodnotenie doplní prezentácia aktuálneho priebehu parlamentnej dimenzie maltského predsedníctva v Rade EÚ. Potom bude nasledovať vystúpenie predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho a podpredsedu Európskej komisie pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena.