Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Š. Harabin podá dovolanie v kauze prepustenia vraha Štefana Sz.

Štefan Harabin Foto: TASR/Pavel Neubauer

Senát NS SR vyhovel v stredu 23. apríla sťažnosti Štefana Sz., obvineného z dvojnásobnej vraždy, proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) a prepustil ho z väzby na slobodu.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) Štefan Harabin podá podnet na mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie v prípade prepustenia obvineného Štefana Sz. z dvojnásobnej vraždy, ktorého v stredu 23. apríla senát NS SR vedený Petrom Krajčovičom prepustil na slobodu.

"Podľa môjho názoru došlo k hrubému porušeniu zákona, obvinený nemal byť v žiadnom prípade prepustený z väzby. Ide o nesprávny výklad ústavy a zákona, ktorý je dokonca v rozpore s judikatúrou Štrasburského súdu (ESĽP - poznámka TASR)," vyhlásil predseda NS SR Harabin.

Podľa jeho slov je potrebné, aby sa päťčlenný dovolací senát NS SR problémom zaoberal a zjednal nápravu. Ide o dôsledky rozhodnutia senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky v prípade obvinených v kauze piťovcov. Harabin vtedy podal disciplinárny podnet na týchto sudcov, pretože podľa neho bola ohrozená trestná politika štátu a hrozí, že sa na slobodu z väzby budú prepúšťať obžalovaní z najzávažnejších trestných činov.

"Minister spravodlivosti Tomáš Borec vyjadruje vážne znepokojenie nad tým, že bol z väzby prepustený človek obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, MS SR preto prípad v rámci svojich kompetencií podrobne preverí a zváži ďalší postup vrátane možnosti podania mimoriadneho opravného prostriedku," zareagovala pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Senát NS SR vyhovel v stredu 23. apríla sťažnosti Štefana Sz., obvineného z dvojnásobnej vraždy, proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) a prepustil ho z väzby na slobodu. Sťažnosť Štefana Sz. podľa informácií TASR nebola vôbec odôvodnená a napriek tomu senát NS SR rozhodol o jeho prepustení.

Dôvodom rozhodnutia bolo procesné pochybenie. Senát NS, ktorému predsedal Krajčovič, svoje rozhodnutie oprel o judikatúru Ústavného súdu SR. Štefan Sz. podal začiatkom februára žiadosť o prepustenie z väzby. Najvyšší súd zrušil minuloročný októbrový rozsudok na začiatku apríla a ŠTS rozhodoval následne o žiadosti o prepustenie z väzby v druhej polovici apríla, pričom žiadosť zamietol.

Na doživotný trest odňatia slobody odsúdil ŠTS v polovici októbra 2013 Štefana Sz. za dvojnásobnú úkladnú vraždu jeho veriteľov. Verdikt nebol právoplatný, keďže obžalovaný sa voči nemu po vynesení okamžite dovolal. V kauze sa minulý rok pojednávalo dovedna deväť dní.

Proces so Štefanom Sz. sa začal 26. augusta 2013. Súd vypočul dovedna desať svedkov a 16 znalcov. Okrem obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy je Štefan Sz. obžalovaný aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania. Podľa prvého bodu obžaloby mal v roku 2012 v obci Holiare nelegálne držanou zbraňou, s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa, vystreliť na Tibora Kovácsa a zabiť ho.

Podľa druhého bodu obžaloby v roku 2007 s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa mal vylákať Andreja Wolfa pod zámienkou vrátenia dlžnej sumy 2,6 milióna slovenských korún do obce Lesné Kračany a usmrtiť ho dvoma výstrelmi do hlavy.