Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Štefan Harabin nechce čakať, ako o justičných zákonoch rozhodne ÚS SR

Štefan Harabin Foto: TASR/František Iván

Viacero zo zmien, ktoré do súdnictva presadila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, skončilo sťažnosťou na Ústavnom súde SR.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin nesúhlasí s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom, ktorý chce v otázke justičných zákonov čakať na rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Viacero zo zmien, ktoré do súdnictva presadila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), skončilo sťažnosťou na Ústavnom súde SR. Harabin svoje názory prezentoval Borecovi na stretnutí, o ktorom v utorok (24. 4.) informoval členov Súdnej rady SR.

"Myslím si, že pokiaľ je záujem urýchliť súdne konanie, tak je možné riešiť minimálne jedným zákonom všetky politické vsuvky do justičných zákonov," vyhlásil Harabin. Obáva sa, že čakanie na rozhodnutie Ústavného súdu SR by mohlo trvať jeden až dva roky. Borecovi radil, aby zvýšil zamestnanosť väzňov a namiesto výstavby novej väznice ho upozornil na budovu bývalých kasární v Jelšave, ktorú má v správe rezort spravodlivosti.

Predstavitelia justície podľa Harabina hovorili aj o takzvaných antidiskriminačných žalobách. "Začal by som rokovať so špeciálnymi sudcami, aby vrátili ten príplatok. Som toho názoru, že radšej rokovať s tými 30 ako so 700 sudcami," povedal Harabin.

Ďalej informoval, že minister pozval na spoločné rokovanie zástupcov Súdnej rady SR, Združenia sudcov Slovenska a iniciatívy Za otvorenú justíciu (ZOJ). Šéf súdnej rady na stretnutie poslal jej člena Igora Burgera, ale žiadal ho, aby s ministrom nerokoval v prítomnosti zástupcov ZOJ. "My sa týmto rozhovorom nebránime, ale nebudeme sedieť za jedným stolom s občianskym združením, s niekým, kto v postate nereprezentuje sudcovský stav tejto krajiny," povedal Burger. Na stretnutí s Borecom mu povedal, že nesúhlasí s takým riešením antidiskriminačných žalôb, podľa ktorého by minister vyzýval na ich stiahnutie. "Je to absolútne individuálna záležitosť každého sudcu," vyhlásil Burger.