Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Hasenie elektromobilu môže trvať niekoľko desiatok minút až hodín

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Tento rok by tiež hasiči mohli dostať na testovanie hasiace deky.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Rozdiel pri hasení vozidla so spaľovacím motorom a elektromobilom je v dĺžke hasenia. "Pri spaľovacích motoroch je možné požiar zlikvidovať v priebehu pár minút, zatiaľ čo likvidácia požiaru elektromobilu môže trvať niekoľko desiatok minút až hodín," vysvetlila pre TASR hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Postup hasenia elektromobilov je rovnaký. "Vychádza z metodických postupov hasenia automobilov so spaľovaním motorom, avšak pri požiari elektromobilu sa pri hasiacich prácach prihliada na prítomnosť vysokonapäťovej (lítiovej) batérie," skonštatovala hovorkyňa.

Hasičský a záchranný zbor nedávno spustil verejné obstarávanie na nákup oceľových kontajnerov. Podľa Križanovej by mohli byť využívané na tzv. karanténu elektromobilu s poškodenou vysokonapäťovou trakčnou batériou. "Avšak uvedený spôsob chladenia vodou a zamedzenie prístupu vzduchu k vysokonapäťovej trakčnej batérie musí byť voči majiteľovi elektromobilu a poisťovni vyriešený ako z právneho hľadiska, tak aj z hľadiska následného znečisťovania životného prostredia," upozornila hovorkyňa.

Tento rok by tiež hasiči mohli dostať na testovanie hasiace deky.