Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Hasiči majú 7 nových zásahových vozidiel do ťažko dostupného terénu

Na snímke nové hasičské vozidlá MB Unimog počas slávnostného odovzdávania v priestoroch Záchrannej brigády HaZZ v Malackách v pondelok 4. decembra 2023. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Novú hasičskú techniku odovzdala v pondelok v Malackách prvá štátna tajomníčka Ministerstva vnútra (MV) SR Lucia Kurilovská a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek.

Bratislava/Malacky 4. decembra (TASR) - Hasiči majú sedem nových zásahových vozidiel. Určené sú na zdolávanie a likvidáciu lesných požiarov v ťažko dostupnom teréne naprieč celým Slovenskom. Novú hasičskú techniku odovzdala v pondelok v Malackách prvá štátna tajomníčka Ministerstva vnútra (MV) SR Lucia Kurilovská a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek.

"Je to náhradná generácia obdobných vozidiel, ktoré dnes už majú viac ako dvadsať rokov, a preto v najvyššom čase a najvyššej potrebe ich dostávame do výkonu služby," skonštatoval Mikulášek.

Novú hasičskú techniku si prevzali zástupcovia z Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave, ďalšie boli prerozdelené medzi skupiny západ, stred a východ modulu GFFF-V (Modul pozemného hasenia lesných požiarov).

Tým budú vozidlá strategicky rozmiestnené po celom Slovensku. Cisternová automobilová striekačka je výnimočná vysokým podvozkom a priechodnosťou v teréne, čím je predurčená najmä na zásahy v ťažkom teréne. Typ vozidla sa osvedčil aj pri poskytovaní medzinárodnej pomoci krajinám zasiahnutých rozsiahlymi lesnými požiarmi.

Projekt Posilnenie intervenčných kapacít HaZZ sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cena jedného vozidla je 407.160 eur s DPH.