Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Počasie postavilo hasičov do pozoru, od piatka mali takmer 480 zásahov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Zuzany Farkasovej z hasičského prezídia bola situácia najhoršia v Banskobystrickom kraji, kde zasahovali 173–krát.

Bratislava 31. januára (TASR) – Hasiči pre husté sneženie a zlú poveternostnú situáciu zasahovali v piatok (30.1.) a v noci nadnes vo všetkých krajoch Slovenska takmer 480-krát.

Podľa Zuzany Farkasovej z hasičského prezídia bola situácia najhoršia v Banskobystrickom kraji, kde zasahovali 173–krát. "Z toho najviac výjazdov mali zo staníc v Žiari nad Hronom, Banskej Štiavnici a Novej Bani. Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie následkov dopravných nehôd a zabezpečenie plynulosti cestnej premávky," uviedla. Celkovo zasahovalo 101 hasičov s pomocou 172 kusov hasičskej techniky.

V Bratislavskom kraji pomáhali hasiči najmä pri spadnutých stromoch na cestách a autách - 95 mužov zasahovalo spolu 45-krát s 36 kusmi hasičskej techniky.

V Trenčianskom kraji zasahovali hasiči 81-krát, a to najmä pri odstraňovaní zapadnutých vozidiel a pílení spadnutých stromov. V teréne pracovali 70 s 32 kusmi techniky.

V Žilinskom kraji zasahovali v 67 prípadoch. Osemdesiatosem hasičov so 68 kusmi techniky odstraňovalo konáre z cestnej komunikácie, spadnuté stromy na motorových vozidlách a elektrických a telegrafických vedeniach.

Dvadsaťsedem hasičov v Trnavskom kraji zasahovalo 25-krát. Počas snehovej kalamity im pomáhali dobrovoľnícki hasiči z Jaslovských Bohuníc, Dobrej Vody a dobrovoľný hasičský zbor Pole.

V Prešovskom kraji zasahovali 41-krát, najmä pri popadaných stromoch, dopravných nehodách a pri vyťahovaní zapadnutých vozidiel zo závejov. Zasahovalo 120 hasičov so 44 ks hasičskej techniky.

V Košickom kraji zasahovali hasiči 23-krát, a to najmä pri odstraňovaní spadnutých stromov. V teréne ich pracovalo 72 s 23 kusmi hasičskej techniky.

V Nitrianskom kraji zasahovalo 57 hasičov asi 17-krát.

Hasiči na východe bojujú s kalamitou


Prešov/Košice 31. januára (TASR) - V súvislosti so snehovou kalamitou na východe Slovenska zasahovali od dnešného rána hasiči už vyše 50-krát. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

V Prešovskom kraji boli vyslaní k 21 zásahom, z toho 19 súviselo s hustým snežením. Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov a zapadnutých vozidiel. V jednom prípade zasahovali pri požiari stromu, ktorý sa pod ťarchou snehu zlomil, spadol na káble elektrického vedenia a spôsobil skrat. Prešovskí hasiči boli vyslaní aj k zrážke osobného vozidla s vlakom, pri ktorej zranenie utrpeli dve osoby. V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú hasiči v kraji najviac v okresoch Levoča a Vranov nad Topľou.

V Košickom kraji zasahovali príslušníci HaZZ v 31 prípadoch, prevažne pri odstraňovaní popadaných stromov, dvakrát išlo o dopravnú nehodu. K prvej z nich došlo na Slaneckej ceste v Košiciach, kde sa zrazili dve osobné vozidlá, druhá sa stala na horskom priechode Soroška, kde cestu skrížil kamión. V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú hasiči najviac v okresoch Rožňava a Spišská Nová Ves.

"Situáciu komplikuje zvýšená hladina riek na niektorých vodných tokoch, napríklad Hornád, Torysa, Olšava, Bodva, Laborec, Roňava a podobne," uviedla Farkasová.

Hasiči odstraňujú popadané stromy najmä v okrese Rožňava

Rožňava 31. januára (TASR) - V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú dnes hasiči na východe Slovenka najmä v okolí Rožňavy. Problémom sú hlavne padajúce stromy a konáre pod ťarchou napadaného snehu, ktoré blokujú cesty.

"Kritická situácia bola na Dobšinskom kopci, ktorý bol z dôvodu viacerých popadaných stromov niekoľko hodín uzavretý aj pre osobnú dopravu. Hasiči na mieste udalosti odstraňovali spadnuté stromy, konáre a iné prekážky z cestných komunikácií," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Odrezané od sveta boli aj obce Dedinky, Mlynky a Stratená, kde popadalo niekoľko desiatok stromov a elektrických stĺpov. "Pred niekoľkými minútami sa podarilo sprejazdniť horský prechod Dobšinský kopec, na viacerých úsekoch sú však stále dopravné obmedzenia," uviedla dnes pred 14.00 h Farkasová.

Podľa dispečingu Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach mali hasiči v kraji od rána do 13.00 h vyše 30 výjazdov k popadaným stromom, predovšetkým v okrese Rožňava, ale aj Spišská Nová Ves.