Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Hasiči od rána zasahovali pri 81 požiaroch suchého porastu

Na archívnej fotke z 30. apríla 2013 hasiči úspešne likvidujú požiar porastu a rúbaniska medzi obcami Hranovnica a Vernár v oblasti Hranovnického plesa v Slovenskom raji. Foto: TASR/ Oliver Ondráš

HaZZ každoročne upozorňuje na nebezpečné vypaľovanie, ktoré spôsobuje množstvo požiarov.

Bratislava 14. marca (TASR) - Hasiči počas pondelka evidujú zvýšený počet požiarov vo vonkajšom prostredí. Od 7.00 h zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na celom území Slovenska doposiaľ pri 81 požiaroch suchého trávnatého a krovinatého porastu. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia HaZZ.

"Najviac výjazdov v tejto súvislosti uskutočnili hasiči v Košickom kraji, kde ich privolali k 21 udalostiam. V Banskobystrickom kraji uskutočnili 18 výjazdov a v Nitrianskom kraji ich privolali k desiatim udalostiam," konkretizovala Križanová s tým, že väčšina požiarov bola spôsobená vypaľovaním suchých tráv a porastov.

Ako dodala, HaZZ každoročne upozorňuje na nebezpečné vypaľovanie, ktoré spôsobuje množstvo požiarov. Tie podľa jej slov vo veľkej miere spôsobujú ekonomické, ekologické a spoločenské škody. "Apelujeme na občanov, aby na upratovanie dvorov a záhrad nepoužívali oheň," zdôraznila Križanová.

Upozornila, že plošné vypaľovanie tráv a porastov sa môže skončiť pokutou vo výške 331 eur. Pre podnikateľov sa suma môže vyšplhať až do výšky 16.596 eur.