Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Hasiči zasahujú kvôli počasiu. Niekoľko obcí je odrezaných od sveta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ide najmä o popadané stromy, ktoré blokujú cesty na viacerých miestach.

Bratislava 4. februára (TASR) - V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zaznamenali hasiči na východnom Slovensku za posledných pár hodín zvýšený počet výjazdov. Ide najmä o popadané stromy, ktoré blokujú cesty na viacerých miestach. TASR informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

"V Košickom kraji boli hasiči vyslaní k 15 takýmto prípadom, a to najmä v okresoch Košice-okolie, Spišská Nová Ves a Gelnica. V Prešovskom kraji zasahovali 14-krát, najčastejšie v okresoch Levoča, Svidník, Bardejov a Vranov nad Topľou," povedala Farkasová.

Upozornila, že výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím na Slovensku stále pribúda.

Hasiči sa taktiež už niekoľko hodín snažia sprejazdniť cesty medzi obcami Ruská Bystrá, Ruský Hrabovec a Podhoroď (okr. Sobrance), kde dôsledkom silného vetra a sneženia na vozovku popadali stromy a obce zostali odrezané od sveta. "Na mieste udalosti je 14 profesionálnych hasičov zo ZB HaZZ v Humennom, z hasičských staníc v Michalovciach a Sobranciach a 13 dobrovoľných hasičov z obcí Koňuš, Koromľa a Horňa. Momentálne hasiči odstraňujú následky kalamitného stavu," dodala Farkasová.

Vo vyšších polohách Vysokých Tatier je zvýšené lavínové nebezpečenstvo


Vo všetkých pohoriach platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo – druhý stupeň z päťdielnej stupnice. Len vo Vysokých Tatrách v polohách od 1800 metrov nad morom platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň.

Ako informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, za posledných 24 hodín napadlo do desať centimetrov snehu. Sneh padal na zamrznutú snehovú pokrývku, ktorú stabilizovalo striedanie kladných a záporných teplôt počas posledného týždňa.

„Nový suchý prachový sneh je po nočnom silnom severnom vetre rozmiestnený veľmi nerovnomerne na záveterne orientovaných svahoch, v žľaboch a pod stenami. V týchto miestach predstavujú nebezpečenstvo tvrdé nafúkane snehové dosky vo všetkých pohoriach. V hrebeňových častiach a náveterných svahoch je vyfúkaný povrch snehu tvrdý a zamrznutý,“ uviedol Sedlák s tým, že s predpokladaným snežením a silným vetrom môže byť tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca.