Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hasiči radia ako na to, aby tepla a ohňa cez sviatky nebolo priveľa

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hasiči upozorňujú, že zapálená sviečka alebo aromatická lampa nemôže zostať bez dozoru dospelej osoby.

Banská Bystrica 23. decembra (TASR) - Aby sme všetci prežili vianočné a novoročné sviatky v šťastí, zdraví a pokoji, nemali by sme zabúdať na opatrnosť pri používaní a manipulácii s otvoreným ohňom. Takto sa prihovárajú občanom banskobystrickí hasiči, ktorí vo sviatočnom období vyrážajú aj k požiarom spôsobeným horiacimi sviečkami.

"Vo väčšine slovenských domácností patria sviečky horiace na parapetoch okien, stoloch, v kvetinových či čečinových aranžmánoch k sviatočnej atmosfére. Horiace sviečky potešia oko i dušu, avšak skôr, ako ich zapálite, pouvažujte nad ich bezpečnosťou, aby tepla a ohňa nebolo priveľa," pripomína Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici. Informuje o tom aj prostredníctvom preventívnych plagátikov, na ktorých verejnosti dáva do pozornosti niekoľko užitočných rád.

Hasiči upozorňujú, že zapálená sviečka alebo aromatická lampa nemôže zostať bez dozoru dospelej osoby a nikdy ju netreba nechávať horieť pri odchode z bytu. Horiace sviečky nesmú byť v dosahu malých detí.

"Pod každou zapálenou sviečkou musí byť podložka z nehorľavého materiálu ako kameň, betón, ohňovzdorné sklo, keramika, smalt. Do sklenených lampášov treba vkladať radšej kahance v hliníkovom obale než sviečky. Nekvalitná sviečka by sa mohla teplom zdeformovať a plameň zasiahne sklo, ktoré vplyvom ohňa popraská a prestane chrániť okolie pred ohňom," varuje KR HaZZ.

V dosahu zapálených sviečok nesmú byť horľavé materiály a ozdoby ako vetvičky, suché kvety, papier, parafínový papier, textil či plasty. Pozor si treba dávať i na rôzne aranžmány so sviečkami, ktoré v žiadnom prípade nemôžu zostať bez dozoru dospelých.

Krajskí hasiči tiež pripomínajú, že riziko predstavuje aj horiaca sviečka v prievane, keďže rozkmitaný plameň môže zapáliť horľavé látky v blízkosti ako záclony či suché aranžmány.