Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hasiči varujú pred požiarmi, vlani ich na Štedrý deň zaznamenali 30

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vlani na Štedrý deň zaznamenali hasiči 30 požiarov. Škody sa vyšplhali na vyše 40.000 eur, jedna osoba bola zranená.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Počas vianočných sviatkov pribúdajú požiare. "Aj napriek sviatočnej atmosfére, ktorú vytvárajú najmä horiace sviečky, netreba zabúdať na fakt, že domovy sú preplnené vysoko horľavými materiálmi," varovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Hasiči upozorňujú, že koberce, záclony a čalúnenie sú vyrobené zo syntetických materiálov, ktoré rýchlo vzbĺknu. "Sviečky musia byť položené na nehorľavej podložke brániacej kontaktu s povrchom, na ktorom by mohol vzniknúť oheň, v bezpečnej vzdialenosti od detí a zvierat, aby nedošlo k prevrhnutiu," priblížila Farkasová.

Opatrnosť sa taktiež podľa jej slov vypláca pri príprave vianočných pokrmov. "Horúci olej na panvici a iné horľavé kvapaliny sa nesmú hasiť vodou, pretože sa oheň, naopak, viac rozšíri a ľahko dochádza k popáleninám rúk a tváre. Pokiaľ vznikne požiar varených pokrmov, je najrozumnejšie panvicu zakryť pokrievkou, mokrou handrou alebo plechom na pečenie a zamedziť tak prísunu vzduchu," vysvetlila.

Vlani na Štedrý deň zaznamenali hasiči 30 požiarov. Škody sa vyšplhali na vyše 40.000 eur, jedna osoba bola zranená.