Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hasiči zasahovali na Slovensku počas Silvestra najmä pri požiaroch

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hasiči boli počas Silvestra až dnešného rána, do 7.00 h, vyslaní k 85 požiarom, z ktorých 45 vzniklo v dôsledku neodbornej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou.

Bratislava 1. januára (TASR) – Slovenskí hasiči zasahovali počas Silvestra a prvých novoročných hodín celkom pri 147 udalostiach. Najčastejšie išlo o požiare, polovicu z nich spôsobila zábavná pyrotechnika. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Hasiči boli počas Silvestra až dnešného rána, do 7.00 h, vyslaní k 85 požiarom, z ktorých 45 vzniklo v dôsledku neodbornej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou. "Najčastejšie spôsobila požiare kontajnerov, suchého lístia a stromov, šopy a v dvoch prípadoch išlo o požiare na balkónoch," priblížila Farkasová. Najviac výjazdov bolo v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Silvestrovský požiar s najväčšou materiálnou škodou vznikol pred 4.00 h v Bratislave v objekte nachádzajúcom sa na Ceste na Kamzík. Škoda bola predbežne vyčíslená na 30.000 eur. Pre silné zadymenie pracovali hasiči v autonómnych dýchacích prístrojoch. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania.

Pár minút po polnoci vypukol požiar prístavby hospodárskej budovy v Ostraticiach v okrese Partizánske. Zasahovali pri ňom hasiči z Partizánskeho, Bánoviec nad Bebravou a dobrovoľní hasiči z obcí Veľké Hoste, Čereňany a Žitná-Radiša. Popri hasení vysokotlakovými prúdmi rozoberali konštrukciu stavby a rozhrabávali balíky sena. Požiar podľa Farkasovej pravdepodobne spôsobila zábavná pyrotechnika. Výška škody bola predbežne odhadnutá na 20.000 eur.

K požiaru chatky vo vinohrade v katastri obce Dubník v okrese Nové Zámky boli vyslaní hasiči pred štvrtou hodinou ráno. Aj tu okrem hasenia tromi vysokotlakovými prúdmi rozoberali strešnú konštrukciu. Následkom požiaru vznikla materiálna škoda predbežne vyčíslená na 10.000 eur. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania.

Okrem požiarov hasiči vyrazili k 61 technickým udalostiam, z ktorých bolo 26 dopravných nehôd. K vážnejšej dopravnej nehode boli vyslaní bratislavskí hasiči po druhej hodine po polnoci. Stala sa na štátnej ceste I/61 v Petržalke, zranenie pri nej utrpeli dve osoby. Jednu zranenú osobu museli hasiči z havarovaného vozidla vyslobodzovať pomocou hydraulického zariadenia. Po poskytnutí predlekárskej prvej pomoci zranených odovzdali záchrannej zdravotnej službe. Na havarovanom vozidle vykonali protipožiarne opatrenia.