Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Povodňová situácia v Žilinskom kraji sa po poklese zrážok upokojila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

O polnoci z piatka na sobotu bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 43 obciach deviatich okresov v Žilinskom kraji a od polnoci začal ich počet klesať.

Žilina 29. apríla (TASR) – Hasiči zasahovali v noci z piatka (28.4.) na sobotu (29.4.) v súvislosti s povodňovou situáciou takmer vo všetkých okresoch Žilinského kraja, pričom najvážnejšia situácia bola v okresoch Liptovský Mikuláš, Čadca a Žilina. Pre TASR to povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak.

"Situácia sa výrazne zlepšila po poklese zrážkovej činnosti o polnoci z piatka (28.4.) na sobotu (29.4.). Ale nepodceňujeme to, techniku máme pripravenú, vrátane Záchrannej brigády HaZZ v Žiline," uviedol Kapusniak.

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého bol o polnoci z piatka (28.4.) na sobotu (29.4.) vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 43 obciach deviatich okresov v Žilinskom kraji a od polnoci začal ich počet klesať.

Hasiči likvidovali výčiny počasia najmä v Žilinskom a Banskobystrickom kraji


Hasiči zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou a búrkovou činnosťou najčastejšie v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. TASR o tom dnes informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (P HaZZ).

V Žilinskom kraji absolvovali podľa nej hasiči od 7. hodiny v piatok (28.4.) do dnešnej 6. hodiny celkom 52 zásahov. "Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, vyslobodenie vozidiel a posádky z rozvodnených tokov, odčerpávanie vody, stavanie protipovodňových zábran. Celkom zasahovalo 97 príslušníkov HaZZ s 35 kusmi hasičskej techniky a 226 dobrovoľných hasičov s 53 kusmi hasičskej techniky," uviedla Farkasová.

V Banskobystrickom kraji absolvovali hasiči v súvislosti s poveternostnou situáciou a búrkovou činnosťou celkom 18 zásahov. "Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, čerpanie vody z pivničných priestorov a iné protipovodňové opatrenia. Celkom zasahovalo 25 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených deväť kusov hasičskej techniky," dodala Farkasová.