Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ak sa začne súd s Malinovou, Csáky to bude riešiť v petičnom výbore EP

V roku 1956 sa narodil slovenský politik maďarskej národnosti Pál Csáky. Je bývalý poslanec NR SR, bývalý predseda SMK a bývalý podpredseda vlády Slovenska. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Europoslanec za SMK nevylučuje ani organizovanie petície na podporu Hedvigy Žákovej Malinovej.

Bratislava 17. júla (Teraz.sk) – Problém s Hedvigou Žákovou Malinovou sa nedá riešiť elegantne. Ak sa s ňou však začne súdny proces, europoslanec Strany maďarskej komunity (SMK) Pál Csáky túto otázku otvorí v petičnom výbore Európskeho parlamentu (EP).

„Som podpredseda petičného výboru,“ konštatoval Csáky pre Teraz.sk. Dodal, že tému by otvoril najprv na pôde petičného výboru a potom v pléne europarlamentu. Nevylučuje ani petíciu. „Ak to bude potrebné, tak áno. Ale na petičnom výbore môžem otvoriť akúkoľvek tému. Je to jediný výbor EP, ktorý má priamy kontakt na občanov Európskej únie (EÚ),“ vysvetlil.

Podľa europoslanca by však bolo lepšie, keby sa táto téma uzavrela iným spôsobom. „V tejto chvíli neviem, či z toho bude súdny proces, alebo nie. Či to prokuratúra stiahne späť, alebo nie. Či to súd vráti, alebo nie,“ upozornil. „V tejto chvíli mám takú informáciu, že súd to zatiaľ neprijal na rokovanie. Neviem, aký tam bude ďalší vývoj. Ale ja chcem už pokoj. Elegantne sa to už nedá uzavrieť, ale chcem, aby sa hlúpym spôsobom nepokračovalo v perzekúcii tejto dievčiny,“ dodal Pál Csáky.

V Európskom parlamente chce venovať pozornosť otázke ľudských práv, špeciálne v súvislosti s problematikou historických menšín, akou je napríklad aj maďarská menšina na Slovensku. „Európska únia sa veľmi rada venuje ľudským právam a menšinovým právam mimo únie. Ale my máme veľké problémy aj v rámci únie,“ podčiarkol europoslanec. „Je tu problematika dodržiavania ľudských práv, je tu problematika ich dodržiavania v justícii a je tu problematika nevenovania sa problémom historických menšín, ktoré sú súčasťou európskej rôznorodosti a kultúrnej rozmanitosti,“ dodal Csáky.

Kauza Hedvigy Žákovej Malinovej sa začala v auguste 2006, keď ju mali dvaja holohlaví mladíci napadnúť v Nitre, neďaleko Univerzity Konštantína Filozofa, kam šla na skúšku. Útočníci ju mali podľa jej výpovede surovo zbiť, okradnúť a na blúzku jej napísať protimaďarské heslá. Podľa TASR polícia ukončila vyšetrovanie v septembri 2006 s tým, že skutok sa nestal a Hedviga si útok vymyslela. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR na ňu tento rok 2. apríla podal obžalobu. Novozvolený prezident SR Andrej Kiska vyhlásil, že ak ju súd odsúdi, po nástupe do funkcie jej udelí milosť.