Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Herec Marián Labuda skolaboval, odviezla ho záchranka

Slovenský herec Marián Labuda, archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Marián Labuda odpadol pred svojim domom v Borinke.

Bratislava 7. júla (Teraz.sk) - Známy slovenský herec Marián Labuda včera skolaboval na ulici pred svojim domom v Borinke pri Bratislave. Informuje o tom denník Nový čas.

Labudovi malo prísť zle pred domom, kde odpadol a našli ho tam susedia, ktorí privolali záchranku. Tá ho previezla do Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

"Sedemdesiatjedenročný muž bol prevezený po kolapsovom stave do Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Starom Meste," povedal pre denník hovorca operačného strediska záchranárov Boris Chmel.

Denník upozorňuje, že herec je silný diabetik, no príčinou kolapsu mohol byť aj iný problém.

Legenda slovenského herectva


Marián Labuda je stálicou na divadelných doskách, účinkoval v rozhlasových hrách či televíznych inscenáciách a filmoch. Najviac ho diváci poznajú vďaka mnohých filmových postáv najmä v českých ale aj slovenských filmoch. Svoje herecké umenie predviedol aj na popredných divadelných scénach v Českej republike (Národné divadlo v Brne, Mestské divadlo v Zlíne, Divadlo na Vinohradoch).
Hra Tiso režiséra a scenáristu Jozefa Cillera zachytáva tragickú postavu bývalého prezidenta vojnového slovenského štátu samého so svojim spomienkami, ako čaká na popravu.
Foto: Oleg Vojtíšek, repro TASR 12. apríla 2005

Prvé filmové skúsenosti získal pod vedením Petra Solana, s ktorým nakrútil film Kým sa skončí táto noc. Nasledovali filmy Zmluva s diablom, Pacho, hybský zbojník, Ružové sny. Začiatkom 80. rokov 20. storočia si ho všimli českí režiséri. Juraj Herz mu zveril titulnú úlohu v komédii Buldoci a třešně, s epizódnymi úlohami prišli Dušan Klein (Radikální řez) a Jiří Krejčík (Prodavač humoru).

Jeho najkrajšou a hádam najznámejšou filmovou úlohou je stále vodič Pávek z Menzelovej komédie Vesničko má středisková. Ako šofér družstevného nákladného auta Karel Pávek je oporou mentálne zaostalému závozníkovi Otíkovi (János Bán). Menzel obsadil Labudu aj do úlohy obchodníka Waldena v jeho filme Obsluhoval jsem anglického kráľa.
V hre Williama Shakespeara, ktorá získala štyri Dosky - najprestížnejšie divadelné ocenenie sezóny 1998/1999, bol Marián Labuda predstaviteľom hlavnej postavy.
Foto: archív TASR, 26. októbra 1999

Českí režiséri ho obsadzovali aj do ďalších filmov: Anděl svádí ďábla, Dobří holubi se vracejí, Vážení přátelé, ano, Andělské oči Konec starých časů, Žebrácká opera či Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina, Taková normální rodinka. Aj české deti ho poznajú z rozprávok, napríklad Pták Ohnivák, Lotrando a Zubejda.

Zahral si vedľajšiu mužskú úlohu vo filme Záhrada v réžii Martina Šulíka. Hral aj v ďalšom Šulíkovom filme Krajinka a aj vo filme Stretnutie s Venušou, ktorý režíroval maďarský režisér István Szabó. Nakrúcal v nemeckej a rakúskej televízii. Mariána Labudu môžeme vidieť aj vo filme Jánošík. Účinkoval v mnohých televíznych filmoch aj televíznych seriáloch, napríklad v Česku Rodinné poutá, na Slovensku ho práve vidíme v Ordinácii v ružovej záhrade.