Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HISTÓRIA SA OPAKUJE: Urbáni útočil na slaninu, poslankyňa SaS na šunku

Na snímke Milan Urbáni a Jana Cigániková. Foto: TASR

Keď sa poslanci príliš rozbehnú, môže byť dobrou cestou späť k zdravému rozumu recesia. Pred siedmimi rokmi takto pribrzdil poslancov Milan Urbáni, na aktuálnej schôdzi (VIDEO) Jana Cigániková (SaS).

Bratislava 27. apríla (Teraz.sk) – Aj keď exposlanec Milan Urbáni (ĽS-HZDS) nikdy oficiálne nepriznal, že jeho pozmeňujúci návrh k novele zákona o ochrane nefajčiarov pred siedmimi rokmi bol recesiou, zhodli sa na tom viacerí poslanci vrátane jeho straníckych kolegov.

Jeho zásadné a radikálne vystúpenie, v ktorom navrhol na Slovensku zákonom úplne zakázať cigarety, alkohol a na slaninu povinne písať upozornenie, že škodí zdraviu, však vtedy pribrzdilo rozbehnutých poslancov, ktorí už boli blízko k tomu, aby v mene ochrany nefajčiarov úplne zakázali fajčenie vo všetkých stravovacích zariadeniach.

"Cieľom je, aby sme neboli pokrytci. Ja som už pred rokmi, keď začínal tento zákon, hovoril: Buďme realisti, nechajme priestor na ochranu nefajčiarov, ale nechajme priestor na život aj pre fajčiarov. Dá sa to riešiť, ale rôzne extrémne názory a skupiny, ktoré stále bojujú proti niečomu, to nie je pre mňa, ja som za logické riešenie," povedal v roku 2009 pre TASR Urbáni, v tom čase sám fajčiar. Na poslancov sa chystal už od rána. Pripravil si siahodlhý príhovor, v ktorom vyhodnotil históriu tabaku od čias indiánov a potom navrhol v rámci konzistentnosti zakázať na Slovensku všetko škodlivé.

"Nepochopil som celkom presne, či si za, alebo proti fajčiarom, alebo si proti slanine," reagoval v prvej chvíli vtedajší podpredseda KDH Martin Fronc. Urbániho však podporil nezávislý poslanec Vladimír Palko. Ak by sa pokračovalo smerom, akým bol koncipovaný zákon na ochranu nefajčiarov, dočkali by sme sa podľa Palka aj kampaní proti slanine. "Napríklad s heslom Bacon Kills," upozornil.

Šokovaný parlament napokon zamietol všetky radikálne návrhy, vrátane Urbániho, a schválil novelu v umiernenej podobe.

Podobným spôsobom reagovala na aktuálnej schôdzi Národnej rady na príhovor Vladimíra Pčolinského (Sme rodina) poslankyňa SaS Jana Cigániková. Pčolinský sa vyjadroval k poľnohospodárskej politike štátu a kritizoval nekvalitu niektorých potravín.

„Štyridsaťpercentná šunka a nekvalitné potraviny? Tak si ich nekupujte, info tam máte. Alebo by sme mohli navrhnúť zákon, ktorým zakážeme ľuďom kupovať nezdravé potraviny,“ začala liberálna poslankyňa.

„Aj fajčiť im zakážme, aj piť im zakážme, aj sexuálnych partnerov by bolo potrebné obmedziť zákonom, lebo ľudia sú nesvojprávni a nevedia čo je a čo nie je zdravé,“ pokračovala. „A mohli by sme ešte navrhnúť fyzické tresty tým, ktorí sa k sebe nevedia správať tak, ako si to my predstavujeme,“ uzavrela Cigániková.

Pozrite si video z NRSR: