Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Hlas-SD bude pokračovať v rokovaniach o vláde len so Smerom a SNS

Na archívnej snímke predseda Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda Hlasu Peter Pellegrini zdôvodnil, že podoby možnej koalície zadefinovalo aj KDH, keď odmietlo účasť vo vláde so Smerom a zároveň zdôrazňovalo červené čiary voči Progresívnemu Slovensku (PS).

Bratislava 10. októbra (TASR) - Hlas-SD bude viesť ďalšie rokovania o zostavení vlády iba so stranami Smer-SD a SNS. Jednomyseľne o tom rozhodlo utorkové predsedníctvo strany. Informoval o tom predseda Hlasu Peter Pellegrini. Predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala mať výsledok rokovaní o zostavení vlády do konca týždňa. Zároveň potvrdil, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri.

Oveľa viac prienikov nachádza Pellegrini so Smerom a SNS, ocenil aj spoločné konštruktívne povolebné rokovania. Trojkoalíciu považuje za praktickejšiu. Ak to však prestane medzi nimi fungovať, strana z vlády odíde. "Som presvedčený, že v tejto konštelácii môže Hlas väčšinu volebných priorít splniť, a to je pre nás kľúčové," povedal. SNS bude podľa neho riadnym členom vládnej koalície a bude mať postavenie zodpovedajúce výsledku vo voľbách.

Skonštatoval, že Slovensko teraz nepotrebuje žiadne politické zlepence či vymedzovanie červených čiar. "Stabilná vláda znamená, že sa nezopakuje tragédia z posledného volebného obdobia," poznamenal Pellegrini.

Zdôvodnil, že podoby možnej koalície zadefinovalo aj KDH, keď odmietlo účasť vo vláde so Smerom a zároveň zdôrazňovalo červené čiary voči Progresívnemu Slovensku (PS). Strana odmieta tiež povolebný pat. "Možnosť, že by žiadna vláda na Slovensku nevznikla, neprichádza v žiadnom prípade do úvahy," vyhlásil Pellegrini. Líder Hlasu ocenil aj ponuku PS. Podotkol však, že mu nešlo o kreslo premiéra. "Nešlo nám o to pozliepať hocičo, aby som sa mohol vyhrievať na slnku," podotkol.



Spojenie konzervatívcov a progresívcov videl ako zdroj konfliktov v budúcej vláde. Predsedovi Hlasu sa nepáčil ani spôsob, akým viedli PS, KDH a SaS neformálne rokovania. Poukázal na to, že KDH viackrát zmenilo postoj, strany na seba útočili a odkazovali si veci cez sociálne siete. Na tom sa podľa Pellegriniho ukázalo, že Šimečka nie je pripravený na post premiéra. "Na ňom som videl neskúsenosť a mieru amaterizmu," povedal.

Deklaroval, že Hlas bude garantom členstva Európskej únie a NATO. Pokiaľ by vláda chcela zmeniť svoju zahranično-politickú orientáciu, tak Hlas z koalície odíde. "Ak SNS vstúpi do koalície, ktorá je založená na takýchto hodnotách, tak musí pán predseda garantovať, že jeho politická strana pôjde v tejto línii," poukázal Pellegrini. Zároveň dodal, že zo Slovenska sa nestane sociálny experiment a nebude sa vracať späť či prešľapovať na mieste.

Poverenie na zostavenie vlády má predseda víťaznej strany vo voľbách Smer-SD Robert Fico. Neformálne rokovania viedlo aj PS, ktoré chcelo vytvoriť štvorkoalíciu s Hlasom, KDH a SaS.



TASR prináša súhrn udalostí v súvislosti s kreovaním novej vlády.



- Šéf Smeru-SD Robert Fico po utorkovom zasadnutí predsedníctva strany potvrdil, že s lídrami strán intenzívne rokujú. Strana podľa neho urobí všetko pre to, aby sa podarila koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Fico nechcel komentovať, či Smer-SD "pustí" premiérske kreslo. Rokuje sa podľa neho o všetkých variantoch. Priblížil, že poverenie na zostavenie vlády má od prezidentky Zuzany Čaputovej približne do 16. októbra.

- Utorkové predsedníctvo Hlasu-SD jednomyseľne rozhodlo o tom, že strana bude viesť ďalšie rokovania iba so Smerom-SD a SNS. Predseda Hlasu Peter Pellegrini predpokladá, že prezidentka by mala mať výsledok do konca týždňa. Potvrdil, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri. SNS bude podľa neho riadnym členom koalície a bude mať postavenie zodpovedajúce volebnému výsledku. Trojkoalíciu považuje za praktickejšiu. Ak to však prestane medzi nimi fungovať, strana z vlády odíde. Deklaroval, že Hlas bude garantom členstva Európskej únie a NATO.

- SNS už cez víkend avizovala, že nepodporí vládu, ktorej súčasťou by boli strany SaS a PS. Akúkoľvek inú vládu chcela podporiť, aby sa vláda odborníkov skončila čo najskôr.

- Progresívne Slovensko vníma rozhodnutie Hlasu-SD viesť ďalšie rokovania o zostavení vlády iba so stranami Smer-SD a SNS kriticky, no rešpektuje ho. Odkazuje, že bude pre vznikajúcu koalíciu tvrdou opozíciou. Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zdôraznil, že PS v posledných dňoch robilo všetko pre to, aby mohla vzniknúť vláda bez Smeru-SD a Fica. Odmietol, že by boli problémom nezhody medzi PS a KDH. Spolu s SaS boli podľa neho všetky strany pripravené zložiť štvorkoalíciu.

- Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič v reakcii vyhlásil, že založenie Hlasu-SD bol podvod na voličoch s cieľom dosiahnuť so Smerom-SD viac hlasov. Pellegrini sa podľa neho pridal k jedinému človeku, ktorý ho môže zachrániť pred "kriminálom".

- KDH odkázalo, že Pellegrini si vybral minulosť a hnutie to berie na vedomie. Jeho predseda Milan Majerský poznamenal, že rozhodnutie o budúcej vláde záviselo od strany Hlas-SD a ako sa ukázalo, tak ho so stranami Smer-SD a SNS okrem minulosti spája aj budúcnosť.

- Pellegriniho kritizovala aj SaS, podľa ktorej vymenil Slovensko za koalíciu temna a návrat do minulosti. SaS chce byť tvrdou opozíciou a vládu kontrolovať. Šéf SaS Richard Sulík skonštatoval, že Slovensko stojí pred otázkami, čo bude s právami menšín, spravodlivosťou a so zahraničným smerovaním krajiny.