Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Slovensko

Hlas-SD: Nesystémová reforma nemocníc ohrozuje peniaze z Plánu obnovy

Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši počas 18. schôdze NR SR 17. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa Hlasu reforma nereflektuje ani problém s dostupnosťou a sieťou ambulantnej starostlivosti.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Nesystémovou reformou nemocníc vláda ohrozuje jeden a pol miliardy eur pre slovenských pacientov z Plánu obnovy. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na jej stredajšie schválenie vládou.

"Táto vláda sa v Pláne obnovy zaviazala do konca tohto roka prijať nielen legislatívu, ale aj zoznam nemocníc, ktoré majú byť transformované. Aby sme neohrozili čerpanie 1,5 miliardy z plánu obnovy, vláda ho bude musieť zmeniť,“ povedal podpredseda strany a člen parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši. Pripomenul, že zoznam nového prerozdelenia nemocníc sa má po odklade zverejniť až koncom roka 2022. Vidí za tým obavy koalície z neúspechu v regionálnych voľbách.

Podľa Hlasu reforma nereflektuje ani problém s dostupnosťou a sieťou ambulantnej starostlivosti. Podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková poukázala na to, že obsahom materiálu reformy je len časť týkajúca sa všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých a pre deti a dorast a chýba zmienka o špecialistoch. "Pacient nebude teda efektívne manažovaný od všeobecnej ambulancie k špecialistovi a odtiaľ do nemocnice," vyhlásila.

Vláda v stredu schválila reformu zdravotníctva. Nemocnice sa tak majú rozdeliť na viacero úrovní. Optimalizácia siete nemocníc je súčasťou rozsiahlejšieho balíka reforiem, ktoré budú hneď po jej prijatí nasledovať. Sú na ňu naviazané historicky najväčšie investičné prostriedky vo výške jednej miliardy eur.