Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Hlas-SD odchádza od myšlienky voľného trhu k silnej ruke štátu

Na snímke vpravo predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrin. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Skonštatoval to predseda strany Peter Pellegrini, podľa slov ktorého najmä v energetike voľná ruka trhu zlyhala.

Nitra 14. septembra (TASR) - Hlas-SD v nastávajúcom volebnom období odchádza v oblasti energetiky, potravinovej bezpečnosti a zdravotníctva od myšlienky voľného trhu, ktorý všetko vyrieši. Skonštatoval to predseda strany Peter Pellegrini, podľa slov ktorého najmä v energetike voľná ruka trhu zlyhala. "Aktuálna situácia si vyžaduje napravenie chýb, ktoré v minulosti urobila vláda Mikuláša Dzurindu, keď došlo k sprivatizovaniu strategických energetických a distribučných podnikov," povedal Pellegrini.

Súčasná úradnícka vláda sa síce snaží čiastkovo riešiť ceny energií v budúcom roku, z dlhodobého hľadiska je však tento postup neudržateľný, tvrdí predseda Hlasu-SD. "Musíme sa vrátiť k myšlienke, že štát musí prevziať kontrolu a získať väčšinu v energetických podnikoch, aby mohol garantovať na dlhé roky stabilné a lacné ceny elektrickej energie. Len v prípade získania väčšinového vlastníctva môže štát a vláda rozhodovať o cenovej politike," povedal Pellegrini.

Nárast cien potravín v najhoršom období vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera dosiahol takmer 30 percent. Podľa slov Pellegriniho musí silný štát vedieť donútiť zahraničné obchodné reťazce, aby nezvyšovali svoje zisky. "Ich zisky sú na Slovensku vyššie, ako si dovolia mať vo svojich materských spoločnostiach," skonštatoval. Strana sa chce preto vrátiť k myšlienke zákonného obmedzenia výšky obchodnej prirážky na vybrané potraviny, ktoré majú mať spotrebitelia denne k dispozícii v primeraných cenách. Presadiť chce aj nulovú sadzbu DPH na produkty z dvora, zvažuje aj zníženie sadzby DPH na potraviny z desať na päť percent.

K štyrom hlavným programovým prioritám strany, ktoré by po septembrových voľbách mali byť prioritou budúcej vlády a vládnej koalície a ktoré v prípade získania silného mandátu bude Hlas-SD presadzovať, je adresná pomoc pre všetkých, ktorí pomoc potrebujú, nižšie a dlhodobo garantované ceny energií a potravín, kvalitné a dostupné zdravotníctvo, Slovensko, jeho ľudia a regióny na prvom mieste nielen z pohľadu domácej, ale aj zahraničnej politiky. "Sme presvedčení, že na Slovensku po voľbách musí nastúpiť silná ruka štátu. Vládna koalícia musí nastoliť politiku silného štátu, ktorý dokáže reagovať na výzvy zvonka a zvnútra," povedal predseda strany.