Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hlasovať vo voľbách bude môcť viac ako 4,4 milióna ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Kandiduje v nich 23 politických strán, hnutí a koalícií.

Bratislava 4. februára (TASR) - V marcových voľbách do Národnej rady SR bude môcť hlasovať 4.428.000 voličov. Pre 68.000 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť odovzdať svoj hlas. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v parlamentných budú môcť po prvýkrát až v marci. Tých bude 196.000. Pre TASR to uviedol hovorca Štatistického úradu SR Marián Jánošík. Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Kandiduje v nich 23 politických strán, hnutí a koalícií. V rámci nich sa o priazeň voličov uchádza viac ako 2900 kandidátov. Štát vyjdú voľby na 10,7 milióna eur. Ministerstvo vnútra má na ich prípravu a vykonanie vyhradených 9.133.870 eur. Štatistický úrad, ktorý má na starosti spracovanie ich výsledkov, počíta so sumou 1.574.750 eur.

Skôr ako sa otvoria volebné miestnosti, Štatistický úrad SR urobí tri skúšky spracovania volebných výsledkov. Na spracovanie výsledkov použije Integrovaný volebný informačný systém (IVIS). "Bol úspešne nasadený v štyroch typoch volieb (voľby do orgánov samosprávnych krajov, voľba prezidenta SR, voľby do Európskeho parlamentu, voľby do orgánov samosprávy obcí) aj na spracovanie výsledkov referenda," pripomenul Jánošík.

IVIS je podľa jeho slov univerzálny pre všetky typy volieb a referend. "Poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov," uzavrel.