Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

HLÁVKOVÁ: Moje tvrdenie o predražení predsedníctva nie je útok naň

ývalá pracovníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVsEZ) SR Zuzana Hlávková počas tlačovej konferencie Transparency International Slovensko na tému Pochybenia pri prideľovaní zákaziek v rámci slovenského predsedníctva zo strany MZVaEZ SR , 21. novembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rovnako ako premiér aj Lajčák považuje kauzu za útok na slovenské predsedníctvo.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Bývalí zamestnanci ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková a Pavol Szalai odmietajú obvinenie predsedu vlády Roberta Fica a šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka, že svojou výpoveďou o predražení dvoch kultúrnych podujatí v rámci slovenského predsedníctva poškodili Slovensko stojace v čele Európskej únie.


Nie je to útok na predsedníctvo,“ uviedli obaja na dnešnej tlačovej konferencii na pôde Transparency International Slovensko (TIS). „Je to útok na spôsob, akým sa predsedníctvo robí,“ doplnil riaditeľ mimovládnej organizácie Gabriel Šipoš. „Nehovoríme, že všetko v rámci slovenského predsedníctva bolo zle, hovoríme o dvoch konkrétnych aktivitách,“ doplnil.




Šipoš vyjadril sklamanie z toho, že minister Lajčák ani dnes nepredložil doklady ku koncertu k predstaveniu loga slovenského predsedníctva a k otváraciemu koncertu predsedníctva, o ktoré TIS žiada ministerstvo v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Pod dnešnom vyjadrení Lajčáka, že koncert k predstaveniu loga stál celkovo 240.000 eur s DPH zosilnelo podozrenie TIS, že pri jeho organizácii ministerstvo obišlo zákon o verejnom obstarávaní a schválenú výnimku pre zákazky do hodnoty 162.000 eur. Okrem zákazky pre Agentúru Evka za 156.000 eur platilo ministerstvo prenájom budovy Slovenského národného divadla a honoráre vystupujúcich umelcov.



Podľa právnika spolupracujúceho s TIS Pavla Nechalu ministerstvo mohlo porušiť aj zákon o oznamovaní protispoločenskej činnosti, keď oznámenie Hlávkovej vedúcemu služobného úradu ministerstva a neskôr aj ministrovi nezaevidovalo, neprešetrilo a neinformovalo oznamovateľku o jeho vybavení. Minister Lajčák dnes na tlačovej konferencii uviedol, že bývalá zamestnankyňa žiaden podnet nepodala.



Samotná Hlávková odmietla dnešné tvrdenie ministra, ktorý jej podľa jeho slov pri osobnom stretnutí v marci prisľúbil, že preverí organizáciu koncertu predstavenia loga predsedníctva. Mladá žena trvá i na tom, že sa od Lajčáka dozvedela, že Zuzanu Ťapákovú poslal na ministerstvo premiér Robert Fico s tým, či ju nevedia nejako využiť. Lajčák to dnes odmietol a uviedol, že Zuzanu Ťapákovú si za mediálnu poradkyňu vybral sám.

To, čo sa deje posledné dva alebo tri dni nie je náhoda. To je cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu. Je to cielený útok proti ministrovi zahraničných veci,“ uviedol dnes po skončení rokovania vlády premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň kritizoval novinárov, že o kauze informujú nepravdivo a poškodzujú tak slovenské predsedníctvo.

Nemám nič proti tomu, ak nám idete po krku, ale vy neinformujete. Vy bojujete s touto vládou. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom,“ zdôraznil premiér. Ako dodal, bude chrániť dobrú povesť slovenského predsedníctva do posledného okamihu.

Rovnako ako premiér aj Lajčák považuje kauzu za útok na slovenské predsedníctvo. „Už aj preto, že sa zjavil koncom novembra, keď predsedníctvo je jednoznačný úspech a takto ho vo svete vnímajú,“ vysvetlil s tým, že nerozumie, prečo sa s podozreniami, ktoré vznikli už v marci, čakalo tak dlho. Hlávková a Szalai na to uviedli, že sa museli s negatívnym zážitkom najprv vyrovnať a spracovať ho. Až potom sa v júli rozhodli obrátiť na mimovládnu organizáciu TIS.