Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlavné mesto odmieta vyhlásenie mestských poslancov k osvetleniu

Bratislavský magistrát Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec Národnej rady SR a bratislavského mestského zastupiteľstva Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) dnes uviedol, že podal začiatkom mesiaca žalobu na bratislavského primátora Iva Nesrovnala.

Bratislava 19. mája (TASR) - Hlavné mesto dôrazne odmieta dnešné vyhlásenie bratislavských mestských poslancov Gábora Grendela, Jána Budaja a Milana Vetráka k auditu a tendru na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave. Považuje ich za hrubo zavádzajúce a predpojaté. "Stojíme si za tým, že mesto postupuje transparentne a podľa zákona," povedala pre TASR hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Proces verejného obstarávania sa riadi podľa jej slov prísne odborným hľadiskom. "Sprístupnením detailov pripravovaných zákaziek pred okamihom ich oficiálneho zverejnenia vo vestníku verejného obstarávania by verejný obstarávateľ porušil povinnosť verejného obstarávateľa dodržiavať princíp nediskriminácie a transparentnosti," vysvetlila Onufer. Porušenie základných povinností verejného obstarávateľa by podľa mesta mohlo viesť k zmareniu samotného procesu súťaže.



Bratislavský magistrát tvrdí, že ak by mali títo poslanci záujem, proces by im ochotne vysvetlil. "Poslanci mestského zastupiteľstva mali viackrát priestor sa s procesom obstarávania verejného osvetlenia podrobnejšie oboznámiť. Pokiaľ by tak urobili, vedeli by, že informácie týkajúce sa verejného osvetlenia budú k dispozícii všetkým záujemcom o účasť na súťaži na verejné osvetlenie po jej vyhlásení, ako aj širokej verejnosti," podotkla hovorkyňa. Dnešné vyhlásenie preto hlavné mesto vníma ako pokus o zviditeľnenie sa za každú cenu a o vytĺkanie politického kapitálu.

Poslanec Národnej rady SR a bratislavského mestského zastupiteľstva Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) dnes uviedol, že podal začiatkom mesiaca žalobu na bratislavského primátora Iva Nesrovnala. Dôvodom je primátorovo rozhodnutie nesprístupniť audit na verejné osvetlenie hlavného mesta za viac ako 130.000 eur. Hlavné mesto zadalo audit spracovať spoločnosti Deloitte Audit na základe rámcovej zmluvy. "Primátor Nesrovnal ho odmieta zverejniť. Pozrieť si ho môžu na magistráte iba mestskí poslanci, a to len pod podmienkou mlčanlivosti. Pred širokou verejnosťou a potenciálnymi uchádzačmi o zákazku je utajený. Takýto postup podľa môjho názoru odporuje zákonu o slobodnom prístupe k informáciám," povedal Grendel, podľa ktorého neexistuje žiaden verejný záujem na jeho utajovanie.

Poslanec sa nazdáva, že vedenie hlavného mesta zrejme chce, aby ostatní uchádzači o prevádzkovanie verejného osvetlenia v hlavnom meste nemali toľko informácií ako spoločnosť Siemens, ktorá osvetlenie prevádzkuje už mesiace po vypršaní zmluvy.