Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlavného aktéra vraždy dozorcov Polgáriho môžu prepustiť v roku 2018

V Justičnom paláci v Bratislave sa 4. januára 1993 začal proces so siedmimi obžalovanými, ktorí 23. novembra 1991 v leopoldovskej väznici zavraždili strážcov a ušli na slobodu. Na snímke obvinený Tibor Polgári počas súdneho procesu.Foto: TASR - Archív Vladimír Benko, 4.1.1993, Bratislava Foto: TASR Vladimír Benko,

Napriek tomu, že bol odsúdený na doživotie, tak môže požiadať po 25 rokoch strávených za mrežami o prepustenie. Umožňujú mu to slovenské zákony.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Hlavný aktér krvavej masakry piatich dozorcov vo väzení v Leopoldove Tibor Polgári sa môže dostať na slobodu už v roku 2018.

Od masakry dnes uplynulo 25 rokov. Polgári môže o dva roky požiadať o podmienečné prepustenie. Napriek tomu, že bol odsúdený na doživotie, tak môže požiadať po 25 rokoch strávených za mrežami o prepustenie. Umožňujú mu to slovenské zákony. Odsúdený bol Krajským súdom v Bratislave v roku 1993 a následne Najvyšším súdom SR spoločne so svojimi šiestimi komplicmi v roku 1994.

Všetko o vzbure v Leopoldove si prečítajte tu.


Polgári je však vo väzení od roku 1984, keď bol najprv odsúdený na deväťročný trest za vydieranie, a potom za spomínanú masakru v roku 1993 na doživotie. Je väzňom, ktorý je na Slovensku najdlhšie nepretržite vo väzení.

O jeho prípadnom podmienečnom prepustení by rozhodoval súd v obvode, kde vykonáva trest odňatia slobody, a to by bol v tomto prípade Okresný súd v Trenčíne. Polgári je aktuálne vo väzení s maximálnym stupňom stráženia v Ilave.