Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

HLINA: Automobilový priemysel funguje, ale treba mať aj plán B

Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Predseda KDH predstavil projekt tzv. binárnej ekonomiky, ktorý hnutie pripravuje.

Bratislava 22. júna (TASR) - Ťahúňom slovenskej ekonomiky by nemal byť len automobilový priemysel. Myslí si to mimoparlamentné hnutie KDH, ktoré pripravuje projekt tzv. binárnej ekonomiky. Informoval o tom dnes líder hnutia Alojz Hlina.

"Plán A, teda automobilový priemysel funguje. Sme tomu radi a čím dlhšie, tým lepšie. Ale všetci zodpovední politici sa pripravujú aj na alternatívu. My sme to nazvali Plán B, teda binárna ekonomika, ide o všetko, čo súvisí s počítačom. O hardvérové aj softvérové riešenia. Toto by mohlo byť plánom B pre Slovensko," vysvetlil Hlina.

Na myšlienke binárnej ekonomiky bude spolupracovať KDH spoločne s Inštitútom ekonomických a spoločenských analýz (INESS), ako aj s čínskym investorom. "Jednotlivé riešenia v súčasnosti pripravujeme. Iness nám pomôže pri časti tvorby tohto plánu. Budeme mať aj nemeckého partnera a budeme mať pri tomto projekte aj čínskeho konzultanta. Sme v procese, že ohlasujeme plán B, pomenovali sme čoho sa má týkať a jednotlivé kroky a výstupy sa budú spracovávať aj prostredníctvom troch partnerov," avizoval Hlina s tým, že projekt plánuje predstaviť v septembri tohto roka.

Líder KDH priblížil, že projekt súvisí s ľudskými zdrojmi, ale aj s vzdelávaním v tejto oblasti. "Tešme sa, že funguje automobilový priemysel. Je kostrou, na ňom stojí slovenská ekonomika, ale pripravujme sa aj na to, že čo v prípade, ak jedného dňa fungovať prestane. Hovorme o pláne B," dodal Hlina.