Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

A. Hlina: Jozef Burian by mal odstúpiť pre podnikanie s nebankovkou

Alojz HLina Foto: TASR/Michal Svítok

Na margo vyhlásenia Alojza Hlinu, že bude žiadať od premiéra vyvodenie zodpovednosti, Burian reagoval, že to považuje jednoducho za snahu nezávislého poslanca Hlinu politicky sa zviditeľniť.

Bratislava 23. júla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jozef Burian (Smer-SD) by mal odstúpiť zo svojej funkcie. Tvrdí to nezávislý poslanec Alojz Hlina s tým, že Burian v minulosti pôsobil v nebankovej firme Ex Credit.

Dodáva, že podľa jeho názoru firemná kultúra vo viacerých slovenských nebankových firmách nezodpovedá "štandardom v slušných krajinách". V tomto konkrétnom prípade priviedol Hlina pred MPSVR staršieho pána z dediny neďaleko Stropkova, ktorý mal od Ex Creditu požičané peniaze. Hlina tvrdí, že hoci pán celú pôžičku splatil, firma mu na základe technického nedostatku vyrubila doúčtovanie takmer vo výške celej pôvodnej istiny.

"Okrem legálnej roviny máme aj etickú, aj politickú," reagoval Hlina na otázku, ako môže žiadať odstúpenie štátneho tajomníka za to, že v minulosti pôsobil vo firme, ktorá legálne podniká.

Hlina upozornil, že podobných príbehov, aký dnes ukázal pred MPSVR, môže byť viac. "Nominovať človeka s kariérou v takýchto firmách na post na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny je cynické," povedal Hlina s tým, že bude žiadať premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby vyvodil zodpovednosť.

Burian v reakcii upozornil, že Hlina nemá právo považovať firmu za "neslušnú" len preto, že podniká na základe zákona o spotrebných úveroch. "To chce povedať, že všetci, čo podnikajú v spotrebných úveroch, sú neslušní?" opýtal sa. Upozornil, že takéto úvery poskytuje množstvo renomovaných firiem, nielen nebankových, ale aj banky. Ex Credit je podľa neho spoločnosť, ktorá vydala vlastnú emisiu dlhopisov, získala bankový úver a mala dobrý rating. "Bol som v nej minoritný akcionár s desaťpercentným podielom. Už šesť rokov tam nie som," dodal.

Na margo príbehu staršieho pána Burian reagoval, že sa s ním o probléme rozprával. "Zdá sa, že na začiatku neuhradil nejaké splátky a splácať začal, až keď mu zrušili úver. Niekoľko rokov s firmou vôbec nekomunikoval," povedal. Za predpokladu, že bude so spoločnosťou normálne komunikovať, má podľa Buriana šancu dohodnúť si zľavu z doúčtovania a splátkový kalendár. "Ale to je len môj názor. Ja som vo firme takéto veci neriešil ani v minulosti, nebol som konateľ, len minoritný akcionár," upozornil Burian.

Na margo vyhlásenia Alojza Hlinu, že bude žiadať od premiéra vyvodenie zodpovednosti, Burian reagoval, že to považuje jednoducho za snahu nezávislého poslanca Hlinu politicky sa zviditeľniť.