Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hlina chce riešiť priestupkovú imunitu, Smer tu vidí porušenie ústavy

Alojz Hlina Foto: TASR - Martin Baumann

Ľudia sú frustrovaní z toho, že niektorí výtržníci sú imúnni voči pokutám za priestupky. Tí podľa Alojza Hlinu (KDH) terorizujú okolie, za priestupok však nezaplatia a nič im nehrozí.

Bratislava 26. mája (TASR) – Ľudia sú frustrovaní z toho, že niektorí výtržníci sú imúnni voči pokutám za priestupky. Tí podľa Alojza Hlinu (KDH) terorizujú okolie, za priestupok však nezaplatia a nič im nehrozí. V návrhu novely zákona o priestupkoch chce preto presadiť, aby mali policajti kompetenciu zhabať páchateľovi veci, kým pokutu nezaplatí. O právnej norme, ktorá je už v druhom čítaní, diskutovali poslanci v závere 12. rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR.

"Pomohlo by to vyriešiť obrovskú frustráciu policajtov, čo sú terorizovaní týmto skupinami,"
myslí si Hlina. Nie je podľa neho ničím novým, že niektorí pred policajtmi roztrhajú blokovú pokutu a smejú sa im do tváre.

Podľa Antona Martvoňa (Smer-SD) má Hlinov návrh ambíciu stať sa najhorším návrhom zákona za rok 2014. "Odoberať alkohol už opitému človeku, čo robí výtržnosti. Je to nedomyslené. To ako keby ste vzali okuliare človeku, čo vidí," povedal. Hlina podľa neho týmto návrhom pripravil bič pre čestných ľudí, pretože môže znamenať "buzeráciu zo strany polície". Zároveň tvrdí, že súčasné právo už ponúka možnosti, ako neplatičov pokút riešiť, len sa dostatočne nevyužíva.

Boris Susko (Smer-SD) vyčítal Hlinovi nesúlad jeho novely s ústavou. "Tá hovorí, že vyvlastnenie alebo obmedzenie vlastníckeho práva je možné len v nevyhnutnej miere alebo vo verejnom záujme, a to za primeranú náhradu. Iný zásah je možný, ak ide napríklad o nelegálny majetok. Ústava však nedovoľuje obmedzenie majetku len tak, a to ani za účelom ochrany verejného majetku," upozornil.

"Je protiústavné vziať niekomu nedopitú fľašu vína? Tak čert s takou ústavou,"
odkázal Hlina. Na zhabanie nedopitej fľaše vína podľa neho ústavu meniť netreba.

Návrh by podporili Viliam Novotný (nezaradený) aj Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Druhý z menovaných si však vie skôr predstaviť, že páchateľ priestupku, ktorý nemá na pokutu, by si ju odpracoval. Z väčšej časti návrh pochválil aj Miroslav Kadúc (OĽaNO). Označil ho za jeden z najlepších opozičných zákonov, pretože rieši najpálčivejší problém spoločnosti.

Podľa Petra Osuského (SaS) nebude "pre fundovaných kolegov - právnikov problém tento návrh roztrhať na kusy, hoci o tomto probléme vedia". Nepriamo tým narážal na vládnu stranu Smer-SD. "A je pozoruhodné, že sme za štvrťstoročie neprišli na nič, čo by tento stav zmenilo," dodal.

Samotná novela hovorí, že "ak páchateľ priestupku nezaplatí pokutu na mieste, mal by konajúci orgán právo páchateľovi priestupku odobrať akúkoľvek hnuteľnú vec vo vlastníctve páchateľa priestupku podľa vlastnej úvahy, a to až do okamihu zaplatenia pokuty". Nemá byť pritom možné vziať len takú vec, ktorá slúži alebo má slúžiť na zabezpečenie základných životných potrieb, alebo ak je jej hodnota v nápadnom nepomere k povahe priestupku.

V stredu (27.5.) bude plénum pokračovať v rokovaní o viacerých správach. Na programe je správa o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2014, správa o stave a vývoji finančného trhu za rok 2014 a správa o stave vysielania a retransmisie v SR za minulý rok. Na rad by sa mala dostať aj očakávaná diskusia o privatizácii Slovenských elektrární, o ktorej rozhodla vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002. Informáciu si vyžiadala od vlády opozícia. Kabinet predložil do parlamentu deväťstranový dokument, v ktorom privatizačný proces kritizuje.