Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Mandátový výbor začal disciplinárne konanie voči Alojzovi Hlinovi

Alojz Hlina Foto: TASR/Michal Svítok

Dôvodom jeo fyzický útok Alojza Hlinu na poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Mandátový a imunitný výbor NRSR začal disciplinárne konanie voči nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi. Dôvodom je jeho fyzický útok na poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa. Výsledok disciplinárneho konania zatiaľ nie je známy, výbor sa zíde aj dnes.

Na svojom stredajšom večernom (4.9.) rokovaní prijal uznesenie, v ktorom poslanci takéto konanie odsúdili. Zhodli sa v ňom tiež, že je potrebná zmena rokovacieho poriadku, ktorá by umožnila efektívne disciplinárne trestať verbálne a fyzické útoky. TASR to potvrdil člen výboru Martin Poliačik z SaS.

Zmenu rokovacieho poriadku, ktorá bude reagovať na útoky, ako predviedol Hlina, avizoval už predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). "Ešte na túto schôdzu pripraví pozmeňujúci návrh k novele rokovacieho poriadku, ktorá bude reagovať na negatívne skúsenosti a stupňujúcu sa agresivitu v NR SR, ako to máme možnosť vidieť v posledných dňoch," uviedol pre TASR Paškov hovorca Pavol Chovanec.

Tieto návrhy by mali podľa jeho slov prispieť k stabilite a poriadku v NR SR a k udržaniu politickej kultúry. "Agresivita poslanca Hlinu, ktorá prešla od verbálnych k fyzickým prejavom, dehonestuje prácu 149 ostatných poslankýň a poslancov NR SR," zdôraznil.

Súčasná novela rokovacieho poriadku z dielne Smeru-SD prišla do parlamentu s cieľom riešiť zánik poslaneckého klubu, ak počet jeho členov klesne pod osem. Momentálne je v druhom čítaní, poslanci tak v nej môžu robiť zmeny. O úpravách majú hovoriť na poslaneckom grémiu, ktoré sa má zísť v najbližších dňoch.

Hlina napadol Martvoňa v rokovacej sále po tom, ako sociálny demokrat o ňom povedal, že zbohatol na tom, že v jeho podniku nalievali alkohol neplnoletým. Hlina chytil Martvoňa pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. "Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi," opísal pre TASR Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval.

Hlina tvrdí, že poslanca Smeru-SD nenapadol. "Keby som ho napadol, ležal by na áre," povedal pre TASR. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. "V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje," uzavrel Hlina.

Martvoň pripravuje trestné oznámenie na Hlinu

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň pripravuje trestné oznámenie na nezaradeného Alojza Hlinu. Martvoň zvažuje, či podá trestné oznámenie za napadnutie verejného činiteľa alebo za výtržníctvo, či za oba prečiny dokopy. Hrozí za ne niekoľkoročné väzenie.

Martvoň mieni s podaním trestného oznámenia počkať, kým o Hlinovi nerozhodne mandátový a imunitný výbor. Ten začal disciplinárne konanie voči nezaradenému poslancovi. Martvoň mieni kroky podniknúť preto, aby do budúcnosti chránil aj ostatných poslancov. "Zvlášť ženy. Neviem si predstaviť, že by niektorú poslanci ako Hlina napadli," povedal pre TASR Martvoň.

Hlinovo konanie odsúdil. "Ja som nikdy poslanca za faktickú poznámku nenapadol fyzicky od chrbta ako Hlina mňa," zdôraznil sociálny demokrat, podľa ktorého takéto správanie nepatrí do parlamentu. "Mrzí ma, že táto kauza urobila hanbu Slovensku aj v zahraničí," poznamenal. Podľa Martvoňa by po Hlinovom útoku bolo možno dobré porozmýšľať nad tým, či by poslanci nemali prechádzať psychologickou previerkou. "Mám obavy, že minimálne pán poslanec Hlina by ňou neprešiel," podotkol Martvoň.