Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

HLINA: Generálna prokuratúra sa stáva právnickou kanceláriou Smeru-SD

Alojz Hlina Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanec Národnej rady SR poukázal na trestné oznámenie poslanca Antona Martvoňa zo Smer-SD, ktoré podal ešte na jar 2013 na Hlinu za ohováranie.

Bratislava 19. januára (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR sa stáva právnickou kanceláriou Smeru-SD. Takýto pocit má opozičný poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (KDH), ktorému sa zdá, že GP akoby zastupovala členov Smeru-SD v trestnom konaní.

Hlina tu poukázal na trestné oznámenie poslanca Antona Martvoňa (Smer-SD), ktoré podal ešte na jar 2013 na Hlinu za ohováranie. "Martvoň na mňa podal trestné oznámenie, že som ho ohováral. Už dvaja vyšetrovatelia to zamietli, ja som bol asi päťkrát vypovedať. Teraz však GP vrátila prípad znova na dovyšetrenie. Ale všetko čo som povedal, je pravda, neviem, čo chcú dovyšetriť. Tento prípad poukazuje na to, že dochádza k zneužívaniu moci," tvrdí Hlina.

Samotné trestné oznámenie Martvoňa označil opozičný poslanec za hlúpe. "Ak niekto zaťažuje políciu a prokuratúru hlúpymi podaniami, potom možno nezostane energia a chuť urobiť potrebné pri skutočných prípadoch. Ak mal pocit, že mu bolo ublížené, mohol žiadať v občianskoprávnom konaní náhradu nemajetkovej ujmy. Ak by však prehral, bolo by to spojené s úhradou trov. Toto chcel obísť a nahrádza to zneužívaním trestného konania," dodal Hlina.

Martvoň podal na Hlinu trestné oznámenie na jar 2013. Presnejšie, podal ho na neznámeho páchateľa, ktorý na webe vystupuje pod Hlinovým menom. Dôvodom na podanie oznámenia bol Hlinov blog, v ktorom hovoril aj o Martvoňovi. Hlina sa blogom netají. Martvoň tvrdí, že Hlina v blogu klame a žaluje ho za ohováranie. Za tento čin hrozí podľa zákona väzenie.

Hlina v blogu kritizoval voľbu kandidátov na disciplinárnych sudcov. Prekážalo mu, že parlament ich volil bez toho, aby kandidátov poznali všetci poslanci osobne. Nepozdávalo sa mu tiež, že viacerých kandidátov navrhol Martvoň. "Človek, ktorého počítač 'vypisoval' ohováračské maily na úradníčku z jeho fakulty, ktorá si dovolila upozorniť na nekalé praktiky, a keď ju za to vyhodili z práce, išla robiť do McDonaldu. Tento poslanec dostal chuť na hamburger práve v prevádzke, v ktorej ich táto pani predávala. Takejto úbohosti je schopný ozaj len niekto...," napísal v blogu Hlina.

Podľa Martvoňa sa neznámy páchateľ vystupujúci pod Hlinovým menom previnil, keď na blogu uviedol o ňom "nepravdivé a zavádzajúce tvrdenie a údaj". Sociálny demokrat je presvedčený, že toto tvrdenie a údaj ohrozili a aj naďalej môžu ohroziť jeho vážnosť. "A teda mám za to, že neznámy páchateľ vyššie uvedením konaním naplnil všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu ohovárania podľa Trestného zákona," uviedol Martvoň, ktorý upozornil aj na ďalší Hlinov blog. V ňom nezradený poslanec opäť opisoval Martvoňa ako človeka, ktorý pokoril bývalú úradníčku z fakulty.

Člen Smeru-SD tvrdil, že nevypisoval ohováračské maily na nikoho adresu "a už vôbec nie na ktorúkoľvek úradníčku z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave". Pripomenul, že to polícia vyšetrovala a odhalila konkrétneho páchateľa. Zdôraznil zároveň, že "spomínanú pani z Právnickej fakulty" nevyhodili z práce za upozornenia na nekalé praktiky. Podľa Martvoňových informácií sama požiadala o uvoľnenie z pracovného pomeru. Martvoň odmietol aj ďalšie Hlinove tvrdenia z blogov.