Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Hlina zvažuje podanie trestného oznámenia na premiéra Fica

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Hlinovi prekáža, že predseda vlády podpisom memoranda sľúbil aj veci, na ktoré podľa Hlinu nemal mandát.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Nezaradený poslanec Alojz Hlina zvažuje podanie trestného oznámenia na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Dôvodom je podpísanie Memoranda o porozumení medzi Slovenskom a spoločnosťou U. S. Steel. Podľa Hlinu existuje dôvodné podozrenie, že pri jeho podpise premiér zneužil svoju právomoc. Dnes popoludní sa preto pôjde o tejto veci poradiť na Generálnu prokuratúru.

"Navštívim Generálnu prokuratúru (GP) za účelom odbornej konzultácie. Existuje dôvodné podozrenie, že pri podpise Memoranda o porozumení medzi SR a spoločnosťou U. S. Steel došlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa. Odborná konzultácia na pôde GP sa uskutoční za účelom konzultácií a posúdenia daných skutočností," informoval TASR Hlina.

Podľa Hlinu Fico sľúbil veci, na ktoré nemal mandát

Nezaradenému poslancovi prekáža, že predseda vlády podpisom memoranda sľúbil aj veci, na ktoré podľa Hlinu nemal mandát. Na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR tento týždeň v utorok (16.4.) uviedol, že premiér podpísal memorandum, ktorého obsahom je už pripravené znenie novely zákona o obnoviteľných zdrojoch energie. Šéf kabinetu sa podľa Hlinu zaviazal, že táto novela bude prijatá najneskôr do januára budúceho roka. Poslanec však pripomína, že zákony definitívne neschvaľuje vláda, ale parlament.

"Ja som na nikoho nepreviedol moju právomoc, ktorú mi dali ľudia, ktorí ma sem zvolili. To znamená, prijímať zákony. Neviem, či niektorí z vás áno," obrátil sa na zákonodarcov Hlina. Dodal, že je nemysliteľné podpísať takéto memorandum s textom paragrafového znenia novely ako záväzok. "Načo sme tu? Načo míňame elektriku? Úplne zbytočne. Nemá význam tu vystúpiť s pozmeňovacím návrhom. Už je jasné, aké bude paragrafové znenie toho zákona, ktorý my tu máme prijať. To podpísal váš premiér. Vy ste ho splnomocnili? Ja neviem, kto ho splnomocnil. Splnomocnil ho niekto? To je precedens," pokračoval Hlina.

Predseda vlády podľa neho mohol v memorande podpísať, že vyvinie úsilie na to, aby došlo k prijatiu takéhoto zákona. Nemal ale podpisovať dohodu s konkrétnym znením novely. To, ako zákon vyzerá po definitívnom schválení, je totiž v rukách parlamentu, a nie premiéra. "Zákony prijíma Národná rada. Nie je možné preniesť právomoc Národnej rady na niekoho iného," uzavrel Hlina.

Premiér podpísal memorandum s U. S. Steel v marci

Premiér SR Robert Fico spoločne s prezidentom U. S. Steel Košice Davidom Rintoulom 26. marca 2013 v sídle spoločnosti U. S. Steel v Košiciach podpísali záväzné memorandum o ďalšom pôsobení oceliarskeho gigantu v Košiciach.
Foto: TASR/František Iván
Fico podpísal memorandum s predstaviteľmi U. S. Steel 26. marca tohto roka v Košiciach. Americká spoločnosť, ktorá uvažovala o ukončení svojho pôsobenia v SR, bude na základe tejto dohody na východnom Slovensku pôsobiť ďalej ešte minimálne päť rokov. Obidve strany sa v tejto súvislosti dohodli na istých úľavách pre U. S. Steel v oblasti energetiky, ako aj environmentálnej oblasti. Memorandum obsahuje aj prísľub zmeniť zákon o obnoviteľných zdrojoch energie. Premiér zdôraznil, že vláda neposkytuje v prípade U. S. Steel žiadny priamy investičný stimul ani žiadne ďalšie daňové prázdniny.

Konkrétne podmienky memoranda o zotrvaní americkej spoločnosti v Košiciach sa definitívne dohodli 25. marca na rokovaní premiéra v centrále U. S. Steel v Pittsburghu. Správy o plánovanom odchode amerických oceliarní z východu Slovenska sa v médiách objavili začiatkom tohto roka. Dôvodom mali byť predovšetkým náklady spoločnosti v súvislosti s energiami a legislatívou EÚ v oblasti životného prostredia, ktoré si vyžadujú vysoké dodatočné investície.