Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Hlina: My sme nekolonizovali, nemali by sme platiť túto daň

Alojz Hlina Foto: TASR - Martin Baumann

Vyhlásil to dnes poslanec NR SR Alojz Hlina (KDH) s tým, že síce platia neskôr, ale zrejme ich to dobehlo.

Bratislava 24. júna (TASR) - Krajiny najviac konfrontované migračnou vlnou vlastne platia daň za svoj kolonializmus z minulosti. Vyhlásil to dnes poslanec NR SR Alojz Hlina (KDH) s tým, že síce platia neskôr, ale zrejme ich to dobehlo.

"My sme nekolonizovali, nemali by sme preto platiť túto daň,"
povedal Hlina, ktorý povinné kvóty na prerozdelenie utečencov do krajín EÚ odmieta. "Myslím si, že kvóty sú zlé a z určitého pohľadu sú 'nefér' aj voči utečencom. Keď sa od nás utekalo, v zásade ľudia išli do USA. A predstavte si, že utečenci sa v USA vylodia a úradník im povie, že pôjdu do Bolívie," podotkol poslanec.

Preto sa pýtal, kam vlastne utečenci nachádzajúci sa najmä v Taliansku a Grécku chcú ísť. "Utekajú tí ľudia do EÚ ako takej, alebo do Francúzska, Nemecka či Veľkého Krtíša?" pýtal sa.

Hlina zdôraznil, že Európska komisia Slovensku s rómskym problémom nepomohla a tí teraz prišli aj do bruselských parkov. "Možno sa to otáča. Nech nám Európa drží palce, aby sme to zvládli, lebo sa staneme ďalšou hrozbou," varoval.

Podľa Hlinu by Slovensko malo prispieť najmä tým, že bude zodpovedne riešiť svoje záväzky na východnej schengenskej hranici a zodpovedne robiť azylovú politiku. Ak by sme šli do systému kvót, hrozí, že by sme to pokazili, dodal.