Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čo sme to za mizernú krajinu, pýtal sa poslanec Hlina

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková Hlinu upozornila, že poslanec NR SR by nemal nadávať na svoju krajinu.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovensko je mizerná krajina, keď posadí úrad verejného ochrancu práv do súkromných priestorov bývalého politika SNS Víťazoslava Morica a ročne mu platí 250.000 eur. "Čo sme to za mizernú krajinu?" pýtal sa nezaradený poslanec Alojz Hlina v závere šiesteho rokovacieho dňa 16. schôdze Národnej rady (NR) SR, keď diskutoval o správe o činnosti ombudsmana za minulý rok.

Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD) Hlinu upozornila, že poslanec NR SR by nemal nadávať na svoju krajinu. "Ale prosím vás, je to mizerná krajina," reagoval Hlina. Podľa nezaradeného poslanca by mohol úrad ombudsmana sídliť napríklad aj v parlamente na západnej terase. "Keď štát zničí niekomu život, tak nech sa aspoň príde sťažovať na dôstojné miesto," poznamenal Hlina.

Zároveň navrhol, aby parlament o správe o činnosti ombudsmana hlasoval až vtedy, keď premiér Robert Fico a predseda parlamentu Pavol Paška (obaja Smer-SD) odpovedia ombudsmanke Jane Dubovcovej na jej list, ktorým sa na nich obrátila v snahe riešiť situáciu s drahým nájmom. Dubovcová si vie predstaviť napríklad to, že by sa za nájom neplatila trhová cena. Prípadne by mohol úrad sídliť v priestoroch štátu.

Viera Tomanová zo Smeru-SD označila výšku nájmu za nekresťanské peniaze a takýmto spôsobom nakladať s financiami je podľa nej "absolútne svinstvo". Mikuláš Huba z OĽaNO zase v rámci faktickej poznámky apeloval na Hlinu, aby sa správal ako gentleman a nekričal po dámach. Ten sa totiž nechal uniesť emóciami a v pléne zvýšil hlas. "Na dámy nekričme, môžeme mať iný názor, ale odprezentujme ho na úrovni mužov a skutočných gentlemanov," dohováral mu poslanec Huba.

Dve poslankyne vládneho Smeru-SD Viera Tomanová a Jana Vaľová zároveň v rámci rozpravy k tomuto bodu požiadali ombudsmanku Dubovcovú, nech správu dopracuje. "Zastávam názor, že takouto správou vlastne narušujete dôveru človeka v to, že máte predpokladané schopnosti, skúsenosti, morálne vlastnosti na to, aby ste takú funkciu, ako máte, zastávali," vyhlásila Tomanová. Pridala sa k nej aj Vaľová, podľa ktorej je správa stručná a je v nej málo poznatkov a riešení úradu ombudsmana.

Poslanci sa opäť zídu v piatok 22. marca, kedy budú opäť rokovať o novele zákona o pozemkových spoločenstvách a o ďalších bodoch. Na dnešnom grémiu sa zástupcovia všetkých parlamentných strán dohodli, že pokiaľ ide o budúcotýždňové rokovanie, poslanci sa zídu aj v pondelok (25.3.), čo nie je tradičný rokovací deň. V tento deň ale hlasovať nebudú, o prerokovaných bodoch rozhodnú až v utorok 26. marca.