Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. Hlina ukončil rokovací deň sériou svojich návrhov zákonov

Na snímke poslanec Alojz Hlina. FOTO TASR/Martin Baumann

Poslanec predložil novelu zákona o ochrane prírody, novelu o príspevku pri narodení dieťaťa či novelu zákona o bankách.

Bratislava 26. júna (TASR) - Séria návrhov, ktoré pripravil nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina ukončila tretí rokovací deň 36. schôdze parlamentu. Hlina plénu predložil novelu zákona o ochrane prírody, tiež novelu o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí či novelu zákona o bankách.

V poslednej spomínanej chce poslanec pomôcť dôchodcom. Navrhuje podmienky, kedy banka nebude môcť ľuďom na dôchodku účtovať poplatky za výber peňazí v hotovosti. A to vtedy, ak ide o výber z účtu, na ktorý plynú dávky dôchodkového zabezpečenia. Toto pravidlo by sa ale neuplatnilo, ak pôjde o termínovaný alebo iný ako bežný účet.

Zároveň by sa podľa neho tieto poplatky nemali účtovať, ak bude výberov v danom mesiaci maximálne sedem. "Každý ďalší výber nad tento počet v danom kalendárnom mesiaci by bol už spoplatňovaný v zmysle sadzobníka poplatkov konkrétnej banky," opísal Hlina v návrhu. Pritom suma vyberanej hotovosti každého výberu musí byť vyššia ako 10 eur.

"Množstvo poberateľov dôchodkových dávok, najmä starobných dôchodkov, vzhľadom na ich vek už nie je schopných využívať moderné spôsoby bankového styku, ako sú internet banking alebo používanie platobnej karty," odôvodnil poslanec.

V rokovaní o tomto bode programu budú poslanci pokračovať v piatok 27. júna. Následne na nich čaká diskusia o ďalších neprerokovaných bodoch.