Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na ochranu prírody nebude dozerať ombudsman

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Parlament odmietol zriadenie funkcie environmentálneho ombudsmana podľa návrhu Alojza Hlinu, ktorý mal dozerať na ochranu životného prostredia.

Bratislava 24. septembra (TASR) -Daň z pridanej hodnoty (DPH) na niektoré potraviny nebude 10-percentná, zostane na súčasnej úrovni 20 percent. Parlament dnes totiž odmietol návrh nezaradeného poslanca Alojza Hlinu na zníženie DPH na niektoré potraviny.

Rovnako plénum neschválilo Hlinov návrh, aby činnosť súdneho exekútora pri nútenom výkone exekučných titulov v prípade fyzických osôb bola oslobodená od DPH. Parlament tiež odmietol zriadenie funkcie environmentálneho ombudsmana, ktorý mal dozerať na ochranu životného prostredia.

Hlina navrhoval aj zmeny v zákone o rodine, konkrétne v otázke určovania otcovstva. Chcel, aby napríklad v prípade, že má muž deti s viacerými ženami, nestačilo na určenie otcovstva k ďalším deťom len súhlasné vyhlásenie rodičov. Takýto muž by mal byť povinný predložiť matričnému úradu alebo súdu porovnanie profilu DNA dieťaťa s profilom DNA svojej osoby ako otca.

Dnes sa podľa Hlinu inštitút súhlasného vyhlásenia rodičov zneužíva. Dá sa totiž vďaka nemu podľa Hlinu ľahko dostať k štátnym dávkam. O tomto návrhu však parlament nerozhodol, Hlina ho stiahol. Podobne naložil aj s návrhmi, ktoré mali zamedziť nevýhodným predajom či prenájmom majetku vyšších územných celkov a obcí.