Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. Hlina zablokoval snemovňu, R. Kaliňák si ho nechcel osobne vypočuť

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Vždy, keď začal Hlina hovoriť, Kaliňák sa postavil a zo snemovne odišiel.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina dnes na viac ako dve hodiny zablokoval parlament. Dôvodom bola jeho snaha v rámci pravidelného bodu interpelovať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý si však odmietal poslancove slová vypočuť osobne v rokovacej sále.

Vždy, keď začal Hlina hovoriť, Kaliňák sa postavil a zo snemovne odišiel. Hlina vzápätí stíchol a mlčky stál za rečníckym pultom. Takýto scenár sa opakoval niekoľkokrát. O 19.00 h, keď sa tradične končí rokovací deň, predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zasadnutie pléna prerušil a Hlinovi sa poďakoval. Interpelácie by mali pokračovať vo štvrtok (12.9.).

Hlina sa dožadoval prítomnosti člena vlády na základe rokovacieho poriadku NR SR, podľa ktorého musia byť členovia kabinetu počas interpelácií prítomní. Viacerí predstavitelia Smeru-SD argumentovali tým, že sa doslovne nepíše o prítomnosti v sále, ale stačí, ak je minister v parlamente. Hlinu však nepresvedčili.

Kaliňák počas občasných návštev v snemovni Hlinovi odkázal, že v sále ostane, ak sa ospravedlní Antonovi Martvoňovi (Smer-SD) za stredajšie (4.9.) fyzické napadnutie. Nestalo sa, a tak Kaliňák odišiel.

Na Hlinovu stranu sa postavili viacerí opoziční poslanci, ktorí sa snažili predstaviteľov Smeru-SD presvedčiť, že Hlina má pravdu a členovia vlády musia byť zo zákona prítomní v sále. "Predseda parlamentu znovu raz preukázal nulovú starosť o záujmy inštitúcie, ktorú vedie, a stopercentnú starosť o záujem svojej strany. A tak to v tom štáte aj vyzerá," vyhlásil Radoslav Procházka (nezaradený).

Podobným spôsobom Hlina zablokoval parlament aj v júli, keď sa dožadoval prítomnosti všetkých členov vlády na interpeláciách, okrem ospravedlnených. Predseda parlamentu Pavol Paška to vtedy vyriešil tak, že ukončil schôdzu. Dnes Hlina žiadal, aby boli prítomní aspoň tí ministri, ktorých interpeluje. Podarilo sa mu to v prípade ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (obaja nominanti Smeru-SD) aj ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD). Zastavil sa až pri Kaliňákovi.

Podľa rokovacieho poriadku je interpelácia kvalifikovaná otázka, ktorá sa vzťahuje na uplatňovanie a vykonávanie zákonov, plnenie programového vyhlásenia vlády a uznesení Národnej rady vládou a jej členmi. "Na interpeláciách musia byť prítomní všetci členovia vlády. V odôvodnených prípadoch môže predseda vlády určiť, ktorý člen vlády bude za neprítomného člena vlády na interpelácie odpovedať, alebo oznámi, že bude na ne odpovedať sám," uvádza sa v zákone.

V piatok (6.9.) ráno by malo rokovanie 23. schôdze pokračovať diskusiou k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, následne prídu na rad Kaliňákove návrhy vrátane nových volebných zákonov.

Minister vnútra Robert Kaliňák
Foto: TASR/Martin Baumann