Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Hlina odovzdá podpisy opäť, P. Pašku možno poženie na ÚS SR

Na snímke nezaradený poslanec Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Opoziční poslanci na čele s Alojzom Hlinom chcú na mimoriadnom rokovaní NR SR vyjadriť znepokojenie nad situáciou v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina chce ešte dnes opätovne odovzdať novú žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na tému pôsobenia nebankových spoločností. Na nový zoznam podpisov prispeli aj poslanci Ľudovej platformy a aj keď ich už Hlina má viac, ako potrebuje, zbiera ďalej.

"Chcem nazbierať aj rezervu, aby pre globálne otepľovanie nevyužil pán Paška obštrukciu. Podám to dnes do 16. hodiny," avizuje Hlina. Paškovo odmietnutie prvej žiadosti pre údajne jeden chýbajúci podpis poslanca však Hlina nechce nechať len tak. "Zvažujeme podanie na Mandátový a imunitný výbor NR SR či na Ústavný súd (ÚS) SR. Pán Paška si nemôže myslieť, že je kráľ Slnko, treba ho vyviesť z omylu. Zákony platia aj pre neho," dodal.

Paška odmietol zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu z dôvodu, že pod návrh sa nepodpísalo 30 poslancov, čo je zákonné minimum, ale len 29. Argumentoval chýbajúcim podpisom Radoslava Procházku (nezaradený), ktorého meno na hárku figuruje. Procházka však vyhlásil, že podpis je jeho. "Vlastnou rukou a vlastným perom som sa podpísal na prvý riadok na tom zozname, ale čitateľne tak, aby z podpisu bolo zrejmé, kto ho robí. Hlásim sa k tomu podpisu a okrem jeho čitateľnej podoby viem, ak to bude treba, dodať aj nečitateľný podpis. Ani vo sne by mi nenapadlo, že grafologické oddelenie NR SR s tým bude mať nejaký problém," vyhlásil Procházka.

Hovorca predsedu NR SR Pavol Chovanec však trvá na tom, že podľa zákona musí byť pod návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze vlastnoručný podpis poslanca. "Nemôže to byť len súpiska mien. Meno napísané paličkovým písmom musí byť potvrdené vlastnoručným podpisom a ten v prípade pána Procházku chýba," dodal v reakcii. Paška sa k celej situácii vyjadrí dnes popoludní na tlačovej konferencii.

Opoziční poslanci na čele s Alojzom Hlinom chcú na mimoriadnom rokovaní NR SR vyjadriť znepokojenie nad situáciou v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní. Zároveň chceli zaviazať vládu, aby pripravila legislatívne návrhy na riešenie tejto situácie. Podpisy dodali poslanci SaS, OĽaNO (okrem Igora Matoviča), poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar aj nezaradení poslanci združení v hnutí Nová väčšina - Dohoda.

Podľa Hlinu je aktuálna situácia v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a vývoja počtu exekučných podaní alarmujúca. A to natoľko, že sú podľa neho potrebné zásadné zmeny v legislatíve, ktorá pôsobenie nebankových spoločností a exekútorov upravuje.