Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HLINA: Polícia vo štvrtok kula pikle so spoločnosťou Pohotovosť

Poslanec Alojz Hlina Foto: facebook.com

Poslanec vo štvrtok na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky spoločnosti Pohotovosť.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Polícia vo štvrtok (3.9.) podľa poslanca Národnej rady SR Alojza Hlinu (KDH) "kula pikle" s nebankovou spoločnosťou Pohotovosť. "A tie skutočnosti sa preukážu," vyhlásil dnes na mieste v centre Bratislavy, kde sa vo štvrtok snažil zamurovať vchod do pobočky pôžičkovej firmy. Následne bol políciou predvedený na výsluch a obvinený z prečinu obmedzovanie osobnej slobody, v súbehu s prečinom neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru.

"Dovolím si tvrdiť, že včera prebehlo niekoľko telefonátov medzi zástupcami firmy Pohotovosť, políciou a politickými predstaviteľmi. Keby stála táto krajina za niečo a zisťovalo sa, kto s kým volal, tak vám poviem, že sa volalo na "vysokých poschodiach". Tu sa hovorilo, aby sa doplnila tá dohoda, čo bola dohodnutá, lebo oni rozmýšľali, čo môžeme na neho našiť. A bolo jasné, že na neho sa dalo našiť iba toto," povedal Hlina na margo spomínaných obvinení.

"Tu niekto povedal, že vytvoria sociologický apel na verejnosť Slovenska, že na úžerníkov, na niektorých ľudí sa nesiaha. Touto trápnosťou, touto absurditou chcú dokázať jednu vec - vo Svidníku, v Sabinove, v Hriňovej, v Oravskej Lesnej ľudia nie celkom vnímajú celý kontext, ale povedia si: Pozrite sa, keď takto zatočili s poslancom NR SR, ako zatočia so mnou? Zmyslom tohto konania je vyslať signál do spoločnosti, že niektorých ľudí sa nedotýkajte, lebo pozrite, čo sa vám môže stať," tvrdí Hlina.

Poslanec vo štvrtok na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho porušuje zákon, pretože nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

"Spájanie otvorenia pobočiek Pôžičkární s páchaním trestnej činnosti a odchody zamestnancov pobočiek na obednú prestávku nazývať útekom pred políciou klasifikujeme ako ohováranie a verejné ponižovanie zamestnancov, ktoré pokračuje mobbingom a šikanovaním zamestnancov na sociálnych sieťach," konštatoval v stanovisku spoločnosti jej hovorca Michal Hatina.

Firma podľa neho žiadosti klientov o nové úverové zmluvy v zmysle zákona o spotrebiteľských úverov neschvaľuje a takéto žiadosti o spotrebiteľské úvery bude do termínu vyrozumenia NBS držať v evidencii bez realizácie zmlúv. "Cieľom pobočiek Pôžičkární a zamestnancov je obslúžiť rôzne záujmy a potreby občanov o poistenie, splácanie úverov a preskúmať potreby žiadateľov o úver a klasifikovať ich na spotrebiteľské, alebo úvery pre účel podnikania," doplnil Hatina.

Firmy, ktoré zatiaľ nezískali povolenie, musia podľa národnej banky prerušiť svoju činnosť. "Takéto spoločnosti nemôžu poskytovať nové spotrebiteľské úvery do doby vydania povolenia NBS," uviedla v stredu (2.9.) vedúca tlačového oddelenia NBS Jana Kováčová. Ak by napriek tomu niektorá z firiem poskytovala nové úvery, porušovala by podľa nej zákon o spotrebiteľských úveroch a zmluvy, ktoré by uzatvorila, by boli neplatné.