Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Hlina viní Pašku z ničenia pamiatok, chce to riešiť aj vo výbore NR

Na snímke nezaradený poslanec Alojz Hlina počas mimoriadnej schôdze parlamentu. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlina vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby pamiatky zostali zachované.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Pamiatky z rímskeho obdobia, ktoré sa našli v priestoroch Bratislavského hradu, sú také jedinečné, že by si zaslúžili archeopark. Namiesto toho tam však budú podzemné poslanecké garáže. Pri ich stavbe Váhostav-SK ničí významné pamiatky. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v parlamente Alojz Hlina (nezaradený), podľa ktorého je za údajným ničením pamiatok aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

"Správame sa ako barbari," zdôraznil s tým, že odmieta ničenie týchto nálezov, ako aj medializované informácie od pamiatkarov, že k ničeniu nálezov nedochádza. Tvrdí, že majú podpísanú zmluvu, v ktorej sa zaviazali mlčať, inak budú vyvodené dôsledky.

Hlina vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby pamiatky zostali zachované. Riešiť to chce s parlamentným kultúrnym výborom aj s ministerstvom kultúry. "Poprosil som pána Jarjabka, aby zvolal kultúrny výbor a urobil poslanecký prieskum. A chcem ísť aj za pánom ministrom Maďaričom spýtať sa ho, čo sa s tým dá robiť. Lebo stavba ešte nie je zničená," povedal Hlina.

Obrátiť sa plánuje aj na UNESCO na ministerstve zahraničných vecí. "Pôjdem vysvetľovať, nech vyzvú vedenie štátu, aby neničil svetové dedičstvo, ktoré nie je dedičstvom Pavla Pašku," povedal Hlina.

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) sa bude zaujímať o rímske murivo na hradnom kopci. O údajnom ničení pamiatok plánuje najskôr neformálne hovoriť s členmi výboru, podľa záujmu o tému bude postupovať ďalej. "Určite sa ale budeme dopytovať, ako to skutočne je. Veď je to v záujme nás všetkých," povedal pre TASR Jarjabek, ktorý hovoril s Hlinom a zaujíma ho aj názor druhej strany.

K problematike zaujala postoj aj Kancelária Národnej rady SR, ktorá hrad spravuje. Podľa nej všetky práce týkajúce sa archeologických nálezov na stavbe podzemných garáži, na severnej terase v areáli Bratislavského hradu prebiehajú pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Bratislave. "Preto vylučujeme, že by došlo k akémukoľvek poškodzovaniu archeologických nálezov," uvádza kancelária.

Dodáva, že vzhľadom na archeologický nález "rímske murivo" v dĺžke približne 15 metrov sa momentálne v časti pre budúci vjazd do podzemných garáží pozastavili stavebné práce. "Rieši sa stavebné zabezpečenie a uchovanie nálezu. Zároveň sa realizujú práce odsúhlasené štátnym pamiatkovým dohľadom, ktoré zabezpečia ochranu tohto i ďalších nálezov," zdôraznila kancelária.

Než sa začali stavať garáže, na mieste prebiehal predstihový archeologický výskum realizovaný spoločnosťou Via Magna. "Uskutočnil sa v dvoch etapách s ukončením terénnych prác do 30.4.2014 a 30.6.2014, ešte pred odovzdaním staveniska realizovateľovi stavby, spoločnosti Váhostav-SK," spresnila kancelária parlamentu.

Zároveň sa dôrazne ohradila voči Hlinovým obvineniam predsedu NR SR Pavla Pašku, že dal zničiť pamiatky. "Práve zásluhou aj predsedu parlamentu sa v roku 2008 začala rekonštrukcia tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorá zabezpečí zachovanie jej významnej spoločenskej hodnoty aj pre budúce generácie," zdôraznila kancelária.