Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Psychologička: Spôsob Hlinkovej samovraždy naznačuje dlhodobý problém

Archívne foto. Hokejista Miroslav Hlinka na sústredení slovenskej hokejovej reprezentácie v Liptovskom Mikuláši 17. apríla 2001. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa psychologičky Denisy Máderovej mohlo ísť skôr o dlhodobý problém, ktorý úspešný reprezentant nedokázal vyriešiť, ako o náhly skrat.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Spôsob, akým odišiel zo sveta úspešný hokejový reprezentant Miroslav Hlinka naznačuje, že bol dlhodobo v depresii, alebo ťažkej životnej situácii, ktorú nevedel riešiť. "Nemyslím si, že to bol náhly skrat," povedala pre Teraz.sk psychologička Denisa Máderová.

Takáto samovražda si totiž podľa nej vyžaduje určitú prípravu a spravidla jej predchádza dlhšie rozhodovanie. "Spôsob, ktorý zvolil, mohol byť výsledkom dlhodobého tlaku, nespokojnosti s niečím, čo dlhodobo riešil a nevedel vyriešiť," povedala.

"Podľa mojich skúseností s klientami, ktorí spáchali samovraždu takýmto spôsobom, bol za tým dlhodobý depresívny stav a osobné dôvody. Býva to dlhodobo ťažká situácia, z ktorej človek nevie nájsť východisko," konštatuje Máderová.

"Neznamená to, že o tejto situácii museli vždy hovoriť, ale o to intenzívnejšie a hlboko ju prežívali," dodala.

Z profesionálneho hľadiska problémy nemal

Bývalý slovenský hokejista Miroslav Hlinka spáchal v nedeľu vo veku 42 rokov samovraždu. Tragickú správu pre TASR potvrdila polícia ako i riaditeľ extraligového klubu HC'05 Banská Bystrica Michal Longauer. Majster sveta z Göteborgu 2002 pôsobil naposledy ako asistent trénera banskobystrického klubu. Reakcie na jeho úmrtie si môžete prečítať TU.

"Je to hrozné. Dozvedel som sa to dnes o 17.00 h, s takýmto niečím som sa ešte nikdy nestretol. Je mi veľmi ťažko reagovať. Z profesionálneho hľadiska nemal Miro žiadne problémy," uviedol Longauer.

Miroslav Hlinka sa podľa viacerých zdrojov obesil v nedeľu v Banskej Bystrici na izbe v hoteli, v ktorom býval počas pôsobenia pod Urpínom. Informáciu o smrti 42-ročného muža potvrdila krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová. "Polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia," konštatovala.