Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov sa zavádzať nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Poslanci NR SR nepodporili návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci od opozičného hnutia OĽaNO-NOVA.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Verejní funkcionári nebudú mať hmotnú zodpovednosť za škodu spôsobenú pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci od opozičného hnutia OĽaNO-NOVA.

Obyčajní pripomínali, že keď človek rozhoduje o vlastnom majetku či vlastných právach a povinnostiach, cíti dôsledky svojho rozhodnutia osobne. "Pokiaľ však človek rozhoduje o cudzom majetku, najmä ak ide o majetok štátu alebo územnej samosprávy, v súčasnosti neexistujú inštitúty, ktoré by ho prinútili nakladať so zvereným majetkom s náležitou starostlivosťou riadneho hospodára," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Verejný činiteľ podľa nich môže pri rozhodovaní ľahko podľahnúť súkromným či skupinovým záujmom, ktoré môžu rôznou mierou poškodiť alebo ohroziť uspokojovanie verejných potrieb. "Len transparentne nastavený systém osobnej zodpovednosti a účinná vymáhateľnosť môže viesť k zodpovednému a profesionálnemu nakladaniu s verejnými prostriedkami alebo s majetkom štátu alebo územnej samosprávy," tvrdí OĽaNO-NOVA.

Na základe návrhu zákona sa tiež malo iniciovať konanie z úradnej povinnosti, pričom v mene štátu alebo v mene územnej samosprávy koná generálny prokurátor Slovenskej republiky.