Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Hniezda záchrany majú desať rokov, zachránili životy 46 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Momentálne je na Slovensku 20 Hniezd záchrany.

Bratislava 16. júna (TASR) - Už desať rokov zachraňujú životy bábätkám na Slovensku Hniezda záchrany (HZ). Od vzniku verejných schránok na záchranu nechcených detí klesol počet nájdených mŕtvych novorodencov z desať na v priemere dve ročne. Počas tohto obdobia sa v nich našlo 46 detí, 33 z nich bolo úspešne adoptovaných do nových rodín, k šiestim sa vrátili vlastné biologické matky, štyri sú v detskom domove, jedno dieťa má poručníka, jedno je v pestúnskej starostlivosti a jedno je dlhodobo v nemocnici pre nepriaznivý zdravotný stav.

Momentálne je na Slovensku 20 HZ. Ako uviedla pre TASR ich autorka a prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová, tento počet je nateraz postačujúci a združenie chce ďalej preventívne pôsobiť na matky, aby nemuseli krízovú situáciu riešiť krajným spôsobom. "Ďalších desať rokov sa chceme venovať nielen supervízii projektu HZ a starostlivosti o matky s deťmi v núdzi v Náručiach záchrany, ale aj prevencii - sieťovaniu organizácii, nátlaku na štát, aby vytváral nové a lepšie legislatívy na to, aby sme pomáhali matkám v núdzi, aby sme senzibilovali verejnosť s touto témou." Postaviť dobré základy cielenej prevencie má projekt Kolíska záchrany. Zahŕňa nielen sieťovanie organizácií na Slovensku venujúcich sa pomoci odkázaným matkám s deťmi v núdzi, ale aj zvýšenie spolupráce s nemocnicami a tiež verejnosťou (projekt Kmotričky), medzinárodnú konferenciu Dieťa je dar (uskutoční sa v septembri) a dokumentárny film Krkavčie matky? režiséra Marcela Pázmana, ktorý chce združenie ponúknuť na odvysielanie verejnoprávnej televízii.

Už deväť rokov je súčasťou projektu aj telefonická nonstop Linka HZ, vďaka ktorej sa matky v núdzi vedia skontaktovať s odborníkmi. Podľa Ghannamovej tí neraz matky presvedčili, aby si dieťa nechali. Pokiaľ je ich jediným dôvodom na vzdanie sa dieťaťa zlá sociálna situácia a nemajú kde bývať, združenie im poskytuje informácie o útulkoch Náruč záchrany, kde ich môže umiestniť a pomôcť im tak naštartovať nový život. Pomoc takýmto matkám s deťmi oslovila aj motorkárov z HOG chapter z Prešova. V priebehu mája a júna menili informačné tabuľky na HZ v rámci spanilej jazdy, ktorú Šanca pre nechcených organizuje v spolupráci s Nadáciou Dobré zo Slovenska. Zakladateľom nadácie a súčasne jedným z drsných motorkárov je Miroslav Hruška: "Postupne sme si všetko naplánovali, dopredu sme nemocnice informovali a priebežne sme tabuľky s informačnou linkou menili od Bratislavy cez Ružomberok, Čadcu, Banskú Bystricu až po Prešov a Košice."

Hlavným cieľom však je pomôcť viacerým deťom - aj tým, ktorých sa matky vzdávajú cez utajený pôrod. "Za deväť rokov sa na Slovensku realizovalo 238 utajených pôrodov len šesť mám sa k svojim deťom v lehote šesť týždňov vrátilo," informovala Anna Ghannamová s tým, že ak budú ženy vedieť, kde presne môžu dostať nielen radu, ale aj konkrétnu pomoc, počet tých čo sa k dieťaťu vrátia sa môže zvýšiť. Preto je na nových tabuľkách pri HZ uvedené aj číslo krízovej linky 0905 888 234. Nonstop linku, ktorá môže zvrátiť osud nechceného dieťaťa na dieťa chcené, môže verejnosť podporiť prostredníctvom darovacieho vidgetu na www.hniezdozachrany.sk alebo cez sms v tvare DMS NHNIEZDO 877 na číslo 877 v sieti všetkých operátorov (cena jednej sms dve eurá). Úlohu symbolickej sudičky nechcených detí, ktoré matky ukladajú do HZ, alebo sa ich vzdávajú pri utajenom pôrode, prebrala na seba speváčka Katka Knechtová. Jej pieseň Záchranná sieť sprevádzala spanilých jazdcov a stala sa aj hymnou kampane.

Bodku za prvou desaťročnicou projektu HZ dá charitatívny galakoncert s podtitulom "Aby hniezda zostali prázdne a náruče plné", ktorý sa uskutoční 6. novembra v bratislavskom Istropolise. Účasť na ňom potvrdilo viacero umelcov. Medzi nimi Helena Vondráčková, Adriana Kučerová, Katka Knechtová, Celeste Buckingham s The Pastels, Dalibor Janda, Peter Lipa, Alexander Bárta a ďalší. Realizáciu koncertu hradia sponzorskými príspevkom komerčné spoločnosti a celý výťažok z predaja lístkov bude použitý na prevádzku Linky HZ.