Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Vargová získala cenu Srdce na dlani za 15 rokov dobrovoľníctva

Srdce na dlani, ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Ocenenie ju prekvapilo a potešilo, ale dobrovoľníctvu sa nevenuje pre ceny.

Hnúšťa 12. decembra (TASR) – Ocenenie Srdce na dlani v kategórii Koordinátorka dobrovoľníkov získala tohto roku za 15 rokov dobrovoľníckej práce manažérka Miestnej akčnej skupiny Malohont Miroslava Vargová z Hnúšte v okrese Rimavská Sobota. Ako v tejto súvislosti uviedla pre TASR, ocenenie ju prekvapilo a potešilo, ale dobrovoľníctvu sa nevenuje pre ceny.

„Považujem to skôr za ocenenie všetkých ľudí, s ktorými pracujeme na dobrovoľníckych projektoch. Bez ich práce a snahy by som to nedokázala,“ zdôraznila Vargová s tým, že hoci získala cenu za koordináciu dobrovoľníkov, práve oni sú jej mnohokrát oporou.

S dobrovoľníctvom začala podľa vlastných slov už na strednej škole, v období, keď jej mama rozbiehala občianske združenie Ozveny a zasvätila do toho aj ju. Za najvýznamnejší projekt celého svojho dobrovoľníckeho obdobia považuje prevádzku vodného mlyna vo Veľkých Teriakovciach.

„Na jeho rekonštrukciu sme dostali financie z Nórskeho finančného mechanizmu, ale počas siedmich rokov od jeho otvorenia robíme všetky prehliadky a podujatia ako dobrovoľníci bez nároku na odmenu. Obec nám síce prispieva, ale tieto peniaze idú na jeho prevádzku, na elektrinu, vodu a údržbu,“ vysvetlila dobrovoľníčka, podľa ktorej je ich snahou, aby mlyn nezostal iba opravenou pamiatkou, v ktorej sa nič nedeje.