Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Hnutie Összefogás-Spolupatričnosť požiadalo o registráciu

József Nagy. Foto: TASR/Jakub Kotian

Hnutie je podľa Nagya pripravené na rokovania a spájanie so všetkými existujúcimi maďarskými stranami alebo ich členmi.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Novovznikajúce hnutie Összefogás-Spolupatričnosť požiadalo v stredu na Ministerstve vnútra (MV) SR o registráciu. Na ňu potrebuje subjekt aspoň 10.000 podpisov, hnutie odovzdalo okolo 18.000 podpisov. Tie vyzbieralo počas troch týždňov na juhu Slovenska, čo považuje hnutie za signál maďarskej komunity na spájanie maďarských síl.

"Maďarská menšina je dostatočne veľká na to, aby si zaslúžila svoje zastúpenie v slovenskom parlamente. Menšinové práva, za ktoré má bojovať, budú slúžiť nielen pre maďarskú menšinu, ale aj pre všetkých 17 menšín na Slovensku," uviedol na tlačovej besede bývalý europoslanec a exminister životného prostredia József Nagy.

Hnutie je podľa Nagya pripravené na rokovania a spájanie so všetkými existujúcimi maďarskými stranami alebo ich členmi. "Nevylučujem, že nakoniec nejaká z politických strán ostane z toho vonku. Ale pokiaľ sa väčšina dokáže spojiť, tak určite prekonáme päť percent," myslí si.

Nagy sa k hnutiu pridal po odchode z Mosta-Híd. Za hnutím stoja aj členovia mimoparlamentnej SMK vrátane bývalej poslankyne Európskeho parlamentu Edit Bauer či Örsa Orosza, podporuje ho aj bývalý ponovembrový podpredseda vlády Gábor Zászlós.