Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Hnutie Slovensko chce iniciovať rokovanie o vyslovení nedôvery vláde

Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tvrdí, že vláde ide len o zabezpečenie beztrestnosti jej blízkych ľudí podozrivých z korupcie, založenia zločineckej skupiny a hrubého zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Poslanci hnutia Slovensko začínajú zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej by chceli vysloviť nedôveru vláde. Robia tak v reakcii na zámer vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Vláda podľa hnutia "vedome pácha úkladný atentát na právny štát". Tvrdí, že vláde ide len o zabezpečenie beztrestnosti jej blízkych ľudí podozrivých z korupcie, založenia zločineckej skupiny a hrubého zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Hnutie tvrdí, že ÚŠP má historické výsledky v odhaľovaní politickej korupcie a vláda ho likviduje účelovo. "Ide to urobiť v skrátenom legislatívnom konaní, bez možnosti pripomienok a odbornej diskusie," pripomína.

"Vláda úmyselným útokom na kľúčový pilier spravodlivosti pácha vedomú demontáž právneho štátu a nie je viac hodná Slovensko viesť. Preto zároveň začíname zbierať podpisy pod vyslovenie nedôvery vláde," uzavrelo hnutie Slovensko.



Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na tlačovej konferencii pripomenula, že vláda touto zmenou otvára dvere mafii. Poukázala na to, že prokurátori ÚŠP mali viac ako 90-percentnú úspešnosť pri svojej práci. Kritizuje, že pri tejto záležitosti sa neozval generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Hnutie Slovensko zároveň pozýva ľudí, aby v stredu o 17.00 h prišli pred budovu Národnej rady (NR) SR v Bratislave vyjadriť nesúhlas so zrušením ÚŠP. Hnutie rezervovalo priestor pred NR SR na každý pracovný deň až do Vianoc. Na protestné zhromaždenie pozýva aj celú demokratickú parlamentnú a mimoparlamentnú opozíciu.