Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Hnutie Slovensko: Ďakujeme ľuďom, ktorí sa postavili proti režimu

Na snímke Veronika Remišová v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová označila Nežnú revolúciu za opak nenávistnej politiky strachu totalitného komunistického režimu.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Hnutie Slovensko si pripomína Deň boja za slobodu a demokraciu aj zápas o základné ľudské práva a slobody, ktoré boli v komunistickom Československu potláčané. Líder hnutia Igor Matovič poďakoval všetkým odvážnym ľuďom, ktorí sa v novembri 1989 postavili proti režimu, ktorý označil za odsúdeniahodný a nelegitímny.

"Postavením sa proti zlu ukázali, ako im záleží na tom, aby žili v slobodnej krajine bez zločineckej ideológie, ktorá bránila ľuďom slobodne žiť, voliť, tvoriť a vyznávať svoju vieru. Aj dnes sa musíme snažiť, aby sme o tieto základné ľudské práva neprišli, lebo zlo zvíťazí vtedy, ak dobrí ľudia nič neurobia," uviedol Matovič.

Poslanec hnutia Slovensko Gábor Grendel poukázal na legislatívne zmeny, ktorými sa snažili zvyšovať povedomie o totalitných obdobiach slovenskej histórie, napríklad schválenie príplatkov veteránom protikomunistického odboja či zavedenie pamätných dni obetí komunistického režimu a samizdatu.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová označila Nežnú revolúciu za opak nenávistnej politiky strachu totalitného komunistického režimu. "Ľudia sa odvážne, ale bez násilia postavili za to, čo im patrí - za svoju slobodu," komentovala. Ako však poznamenala, sloboda a demokracia priniesli aj možnosť slobodne si zvoliť do vedenia štátu ľudí, ktorým sú hodnoty 17. novembra cudzie.

Vyzvala ľudí, aby sa aj v ťažkých rokoch, ktoré očakáva, postavili zlu, bojovali za hodnoty demokracie bez strachu a nenávisti.