Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Hnutie Slovensko vyčíta Pellegrinimu naťahovanie času pri novele

Na snímke podpredseda NR SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Foto: TASR - Jakub Kotian

Grendel pripomenul, že pri rokovaní o novele Trestného zákona nútili poslancov rokovať v noci a obmedzili im čas na vystúpenie v rozprave.

Bratislava 20. februára (TASR) - Hnutie Slovensko vyčíta predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD), že chce tri týždne naťahovať čas na poslanie schválenej novely Trestného zákona na zverejnenie v Zbierke zákonov. Poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) to označil za "špinavé taktizovanie, aby doručili beztrestnosť svojim ľuďom, aby im náhodou tento plán neprekazil Ústavný súd". Hnutie vyzvalo Pellegriniho, aby konal v súlade s verejným záujmom.

Grendel pripomenul, že pri rokovaní o novele Trestného zákona nútili poslancov rokovať v noci a obmedzili im čas na vystúpenie v rozprave. Pýta sa Pellegriniho, prečo siahol na práva poslancov, keď naťahuje čas pri zverejnení novely. Dodal, že tento čas mohli radšej stráviť rokovaním o novele v pléne NR SR.

Parlament prijal novelu ešte 8. februára. Ráta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry, skrátením premlčacích lehôt aj s úpravou trestných sadzieb a hraníc škody pri majetkovej trestnej činnosti. Prezidentka SR Zuzana Čaputová už novelu napadla na Ústavný súd (ÚS) SR. Je presvedčená, že kombinácia zmien v novele je rezignovaním štátu na ochranu bezpečnosti svojich občanov, ochranu ich základných práv a slobôd, ako aj na pozitívny záväzok štátu efektívne vymáhať spravodlivosť a znamená silný odklon od ochrany princípov právneho štátu. Na ÚS sa obrátili aj opoziční poslanci.