Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hodina deťom podporí 48 projektov z celého Slovenska

Na snímke zľava generálny riaditeľ spoločnosti SOFTEC Aleš Mičovský, správkyňa Nadácie pre deti Slovenska Dana Rišinová a generálny riaditeľ Zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan počas tlačovej konferencie 29. mája 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Hodina deťom je celoročná verejná finančná zbierka, ktorú organizuje NDS.

Bratislava 29. mája (TASR) - Nadácia pre deti Slovenska (NDS) dnes vyhlásila výsledky grantového programu 14. ročníka projektu celoročnej verejnej zbierky Hodina deťom, ktorú uzavrela 31. marca. "Celkový výnos zbierky je vyše 239.000 eur, na grantový program sme dali vyše 191.000 eur. V tomto roku sme dostali 146 žiadostí o podporu, z toho sme boli schopní podporiť 48 žiadostí," uviedla pre TASR správkyňa nadácie Dana Rušinová s tým, že o podporu sa uchádzali projekty zo všetkých regiónov Slovenska.

Hodina deťom tento rok podporí (proporčne podľa počtu obyvateľov) 21 projektov na západnom Slovensku sumou 87.520,56 eura, 14 projektov na strednom Slovensku sumou 47.976,65 eura a 13 projektov na východnom Slovensku sumou 55.721 eura. "Najmä na západnom Slovensku sme dostali veľa žiadostí od nízkoprahových centier. Zrejme dostávajú menšiu podporu zo samospráv alebo začínajú byť veľmi dôležitým elementom komunity a priestorom, kde deti a najmä mladí ľudia môžu zmysluplne tráviť voľný čas," doplnila.

V aktuálnom 15. ročníku projektu Hodina deťom pripravila NDS viaceré novinky. Chce viac motivovať individuálnych i firemných darcov k podpore zbierky aj prostredníctvom nového online prostredia, ktoré zjednoduší online prispievanie. "Oslovíme potenciálnych prispievateľov aj formou listových zásielok. Od 27. mája až do konca júna sme spustili online aukciu ponča Hugov lampión, ktorý uplietla pre Hodinu deťom pani Chudíková, ako súčasť osláv 89. narodenín Ladislava Chudíka, dlhoročného podporovateľa Hodiny deťom," vysvetlila Rušinová. Ako ďalej uviedla, tradičná zbierka v uliciach bude v tomto roku predĺžená na tri dni a jesennú kampaň pripraví NDS v novom duchu. "Pre grantistov i hodnotiteľov projektov sme priniesli novú online aplikáciu od spoločnosti Softec na riadenie grantových programov, ktorá výrazne uľahčuje prácu so žiadosťami a následnými podporenými projektmi," dodala správkyňa nadácie k novinkám.

NDS je jedna z najväčších mimovládnych neziskových organizácií s celoslovenskou pôsobnosťou. Je súčasťou celosvetovej siete nezávislých partnerských organizácií pre deti a mladých ľudí, ktorej iniciátorom je International Youth Foundation z USA. Od svojho vzniku do konca roka 2012 podporila 2254 projektov celkovou sumou 5.970.623 eur.

Hodina deťom je celoročná verejná finančná zbierka, ktorú organizuje NDS. Prostredníctvom nej poukazuje na potreby detí a mládeže, podporuje projekty zamerané na skvalitňovanie ich života.